A Zsirai pincészet borai: van bennük potenciál

Zsirai Petra, Kata és Mészáros Gabriella
Zsirai Petra, Kata és dr. Mészáros Gabriella a mesterkurzuson
Vágólapra másolva!
A Borkollégium legutóbbi mesterkurzusán a Zsirai pincészet mutatkozott be. A testvérpár, Kata és Petra, három tájegységről is hozott borokat: Villányból, Somlóról és Tokajból (Mádról).
Vágólapra másolva!

Két nagyon szimpatikus, fiatal borász mutatkozott be a Borkollégium keddi mesterkurzusán: Zsirai Kata és Petra. A lányok három helyen is termesztenek szőlőt: Villányban, a Somló hegyen és Mádon. Ebből a legnagyobb és legjelentősebb a mádi borászat. A borászatot 2011 óta, édesapjuk halála után vezetik a Zsirai lányok, hatalmas munkát végezve, és azóta jelentős fejlesztéseket végrehajtva.

A kóstoló érdekessége volt, hogy gyakorlatilag egy pincészet három tájegységről származó borait vehettük górcső alá. Mint a lányok maguk is elmondták, egyelőre sokat kísérleteznek a különböző fajtákkal és borokkal, hogy megtalálják az optimális termékpalettát és az ideális ízvilágot.

Zsirai Petra, Kata és dr. Mészáros Gabriella a mesterkurzuson Forrás: Origo

A kóstolt borokon is érezhető volt, hogy ezek ígéretes, de még nem minden szempontból kiforrott termékek. Egyesek valószínűleg nem is maradnak hosszabb távon elérhetők.

Nekem kevésbé jöttek be a száraz furmintok (2013-as és 2015-ös Tokaji Furmint), viszont nagyon tetszett a 2013-as Betsek dülőről származó félédes furmint. Az egyik legérdekesebb tétel talán a ritka száraz Tokaji Sárgamuskotály (2015) volt. A bor először zárt, de pár perc levegőzés után a muskotályokra jellemző illatorgiával tölti be az orrot, ugyanakkor a „várt" édes íz helyett egy nagyon karakteres, lendületes száraz bort kortyolhattunk.

Nagyon ígéretesnek tűnik (de még fiatal) a 2015-ös Nagy-Somlói Hárslevelű, és szintén kellemes bor a 2009-es édes Tokaji Hárslevelű.

A Zsirai lányok szorgalmát és elszántságát nézve úgy gondolom, hogy évről évre egyre jobb és izgalmas borokkal kényeztetik el majd a borkedvelőket. Akik alaposabban meg akarnak ismerkedni a pincészet boraival, azok számára Mádon vendégház is a rendelkezésükre áll.