A kékfrankos jött, látott – és vegyes benyomást keltett

kékfrankos, Gere Tamás és Zsolt
Gere Tamás és Zsolt borai lenyűgözőek
Vágólapra másolva!
A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája, szinte az egész ország területén találkozhatunk vele. Országjárás helyett most egy helyen, a budapesti Corinthia Hotelben lehetett megkóstolni 12 hazai borvidék közel 50 borászatának több mint 100 kékfrankosát és bikavérét a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján.
Vágólapra másolva!

A kékfrankost savszerkezete, mérsékelt tannintartalma és jellemzően közepes teste miatt gyakran hasonlítják a pinot noir-hoz, ám annál sokkal könnyebben kezelhető, strapabíró fajta, amely kiszámítható hozammal hálálja meg a megfelelő fekvésű telepítést.

Sokszínű bor

Kedvelt rozé- és siller alapanyag, készülhet belőle könnyű, gyümölcsös vörösbor a mindennapok asztalára, de dűlőszelektált, hordós érlelésű csúcsbor is az ünnepi alkalmakra.

Házasításban is remekül működik; a bikavér egyik meghatározó alapbora Egerben és Szekszárdon.

Kellemes hangulatú kóstoló a Corinthia hotelben Forrás: Pesthy Gábor

Megfelelő klónszelekcióval, hozamkorlátozással kiváló, a termőhelyi jellegzetességet nagyon szépen megmutató, izgalmas, fűszeres bor készülhet belőle, amely a gasztronómiában a vadhúsok tökéletes kísérője lehet.

Vegyes benyomás

Az eddig leírt elméleti megállapításokat a mostani kóstoló csak részben támasztotta alá. Bár akadt néhány egészen kitűnő tétel, de az összbenyomás elég vegyes volt. A legtöbb pincészet általam kóstolt boraira éppenhogy nem a mérsékelt sav- és tannintartalom volt a jellemző.

A Toronyi pince borai Forrás: Pesthy Gábor

Sok kóstolt tétel szinte mellbevágta az embert intenzív ízével. Mintha a borászok azt tűzték volna ki célul, hogy a kékfrankosnak még a cabernet sauvignont is le kell nyomnia.

Kiemelkedő hármas

Kisebbségben voltak azok a pincék, ahol az eleganciát, játékosságot, ihatóságot helyezték előtérbe, de azért szerencsére akadt ilyen is. A felvonultatott tételek nagyjából harmadát-felét kóstoltam meg és az ezeket készítő pincészetek közül

három emelkedett ki jelentősen: a Toronyi, a Dúzsi és a Gere Tamás és Zsolt pince.

Dúzsi Tamás kékfrankosai, illetve a Birtokbor házasítás Forrás: Pesthy Gábor

Toronyiék „kakukktojásként" még egy kiváló kadarkát is betettek a kékfrankosaik közé, amelyek közül nekem nem is a Winelovers tesztjén 3. helyet elért 2013-as, hanem a 2012-es évjárat ízlett a legjobban. Erre a borra szinte tökéletesen illettek a cikk elején leírt jellemzők.

Dúzsi rozéi mindig nevesek voltak, de itt a kóstolón bemutatta, hogy a vörösborai is a legjobbak közé tartoznak.

A kóstoló fénypontját – számomra – Gere Tamás és Zsolt borai jelentették.

Zsolt Gentleman fantázianevű 2013-as kékfrankosa a Winelovers zsűrijét is lenyűgözte,

hiszen ezt a fiatalos címkéjű és ugyanilyen karakterű bort hozták ki első helyezettnek.

Gere Tamás és Zsolt borai lenyűgözőek Forrás: Pesthy Gábor

De én nyugodt szívvel ajánlom Gere Tamás 2015-ös kékfrankosát ugyanúgy, mint a Gere Tamás és Zsolt 2013-as kékfrankos válogatását.

Végül itt a zsűri által idén legjobbnak tartott 10 kékfrankos listája:

1. Gere Zsolt, Gentleman 2013
2. Etyeki Kúria, Kékfrankos 2014
3. Toronyi György, Kékfrankos Csötönyi-völgy 2013
4. Nyolcas és Fia, Kékfrankos 2014
5-6. Vylyan Pincészet, Villányi Kékfrankos 2015
5-6. Planina Borház, Kékfrankos 2011
7-9. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2014
7-9. Günzer Tamás Pincészete, Bocor Kékfrankos 2011
7-9. Twickel Szőlőbirtok, Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012
10. Gere Tamás & Zsolt, Kékfrankos Válogatás 2012