140 év óta ez volt a legmelegebb március

globális felmelegedés
A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető művészi illusztráció
Vágólapra másolva!
A feljegyzések mintegy 140 éve alatt először fordult elő idén márciusban, hogy a havi átlaghőmérséklet több mint egy Celsius-fokkal volt magasabb a Földön az El Nino-jelenség hatása nélkül - közölte az amerikai nemzeti Óceán-és Légkörkutató Intézet (NOAA) legújabb jelentésében.
Vágólapra másolva!

Ez volt eddig a legmelegebb március az El Ninó hatása nélkül

Az intézet mérései szerint 2107 márciusában a globális átlaghőmérséklet elérte a 13,8 Celsius-fokot, ami az 1880-2017 közötti időszakban a második legmagasabb márciusi átlaghőmérséklet volt.

Ez alig marad el a tavaly jegyzett legmagasabb márciusi átlaghőmérséklettől,

ám azt a szakemberek a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével járó El Nino időjárási jelenség hatásának tulajdonították.

A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető művészi illusztráció Forrás: pixabay.com

Franciaországban, Németországban és Európa más részein rekordmeleget jegyeztek márciusban, miközben az Északi-sarkvidéken - Alaszka és Kanada kivételével - is szokatlanul meleg volt - közölte szerdán Ahira Sanchez-Lugo, a NOAA klímakutatója.

Közeledik az újabb El Ninó

- hangsúlyozta a szakember. Az El Nino miatt 2015-ben és 2016-ban sorra dőltek meg a melegrekordok a Földön.

Alaszkai gleccser. A globális felmelegedés hatásai már az arktikus vidékeken is egyre jobban érezhetők Forrás: Elter Károly

"Az El Nino utáni évben általában azt várjuk, hogy valamivel hűvösebb lesz" - magyarázta a szakember. 1980 óta az El Nino és a La Nina - a Csendes-óceán középső részének lehűlése - jelenségek idején is egyre magasabbak a hőmérsékletek a Földön. "Amikor a mostanihoz hasonló semleges időszakban vagyunk szintén melegebb lesz" - mondta Sanchez-Lugo.

Forrás: AFP/Sascha Schuermann

Az amerikai klímakutatók előrejelzései szerint valamikor az év második felében újra melegedni fog a Csendes-óceán középső része, ami újabb El Ninót hoz és ez újabb rekordmeleggel párosulhat.