Nem finnyáskodtak a nagydolog kutatásakor

gepárd, széklet Action Actions ADULT Adults Afrasia AFRICA Afro-Eurasia Bare savanna Bare savannah Bare savannas Behavior Behaviors Biodiversities Biodiversity Biodiversity management Bioiversity managements
Székelő gepárd a Masai Mara parkban.
Vágólapra másolva!
Ha eddig azt hitte, hogy csak a brit tudósok végeznek viccesnek vagy sokszor értelmetlennek tűnő kutatásokat, tévedett. A tekintélyes amerikai Georgiai Műszaki Egyetem kutatói az emlősök székletürítés szokásait tanulmányozták. Megállapították, hogy minden emlős nagyjából 12 másodperc alatt végzi el a nagydolgát fajtól függetlenül.
Vágólapra másolva!

Mindegy, hogy háziasított vagy vadon élő, vadász vagy zsákmány, egy vagy több száz kilós, egy dologban minden emlős megegyezik: ugyanannyi ideig üríti a székletét. A Soft Matter folyóiratban megjelent tanulmány szerint minden emlősnek átlagosan 12 másodpercig tart megszabadulni a szilárd salakanyagoktól, és ehhez mérettől függetlenül ugyanakkora nyomást alkalmaznak.

A székelés hidrodinamikája

A Georgiai Műszaki Egyetem (Georgia Tech) kutatói az emlősök székletürítésének hidrodinamikáját tanulmányozták a macskától az elefántig (sőt az emberét is). Ez attól a nyálkarétegtől függ, amely gyorsan átszállítja a bélsarat a vastagbélen.

A kutatók azzal magyarázták érdeklődésüket, hogy

a székletürítés fizikájáról eddig kevés ismeret állt rendelkezésre.

Székelő gepárd a Masai Mara parkban. Forrás: Biosphoto/Brigitte Marcon / Biosphoto/Brigitte Marcon

Így a kutatócsoport egy sor emlősfaj ürítését figyelte meg az atlantai állatkertben, köztük elefántokat, pandákat és varacskos disznókat, valamint az egyik kutató kutyáját. Ezenkívül sok YouTube videót is megnéztek, hogy végül összehasonlíthassák 23 faj átlagos ürítési idejét, írta a New Scientist.

Sok az állandó faktor

A vizsgálatok számos állandó tényezőt tártak fel, köztük a széklethossznak a végbélnyílás átmérőjéhez viszonyított arányát. Azt is megállapították, hogy az állatok jellemzően ugyanazt a nyomást fejtik ki ürítéskor.

A tanulmány meghatározott egy nyálkaréteget is, amely minden emlősben előfordul és kritikus szerepet játszik a széklet kilökődésében.

– mondta az okokról Patricia Yang, a cikk vezető szerzője. „Ha hosszabb ideig végeznék a dolgukat, akkor kitennék magukat a felfedezés veszélyének."

Ürítő nyársas antilop Forrás: Biosphoto/© Jean-Jacques Alcalay / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Jean-Jacques Alcalay

Mi a helyzet az emberrel?

A kutatók megfigyeléseiket matematikai modellbe táplálták be, amellyel a székelési idő alapján megjósolhatók

az emésztőrendszerben fennálló különféle problémák.

„Ha 12 másodpercnél sokkal tovább tart a székletürítés, akkor érdemes felkeresni valakit a problémával" – mondta Yang. „Természetesen ne számítsuk bele az újságolvasási időt."