Boldogabb lesz, aki mindig aggodalmaskodik

Aggódás, aggodalom, stressz, gondok COUPLE DOING PAPERWORK interior complexity worry uneasiness 50-60 years COUPLE human person ADULT senior citizen retired EUROPEAN female WOMAN male MAN paper money saving savings invoice FINANCE
Pénzügyi gondok miatt aggódó pár
Vágólapra másolva!
Ha az élet legapróbb dolgai miatt is aggodalmaskodik, az nem is olyan rossz az egészségnek, mint ahogy elsőre hallatszik, állítja egy amerikai pszichológus. Sőt motivációs tényezőként hatva boldogan tartja, annak ellenére, hogy a sok éves kutatások azt mutatják, az aggódás gyengíti a szervezetet.
Vágólapra másolva!

Azzal, hogy valaki mindig a legrosszabb forgatókönyvre készül, védett marad, amikor mégsem történik meg az, amitől tartott. Ez lehetővé teszi, hogy pozitív maradjon, sőt még motiválja is őt, mondta Kate Sweeny, a riverside-i Kaliforniai Egyetem professzora.

Nem minden aggódás káros

„Minden negatív hírnév ellenére nem minden aggódás káros vagy akár haszontalan. Vannak motivációs előnyei és emocionális pufferként működik" – mondta Sweeny.

Aggódó feleségét nyugtató férj Forrás: Cultura Creative/No reproduction rights granted without agreement/Colin Hawkins

„Nem áll szándékomban védelembe venni a túlzott aggódást" – folytatta Sweeny. „Inkább támaszt, megerősítést szeretnék adni a tehetetlen aggodalmaskodóknak."

Miért motiváló az aggódás?

A Social and Personality Psychology Compass című folyóiratban írt cikkében

Sweeny három lehetséges magyarázatot vet fel az aggodalom motiváló hatására.

Az emberek érzelmeiket bevonva hoznak döntéseket, és az aggodalom jelzésként szolgál arra, hogy a helyzet komoly.

Aggódó tinédzser Forrás: BSIP/MAY / BSIP/May

Noha előtérben tart egy stresszort az elméjükben, arra készteti őket, hogy tegyenek valamit az ellen, ami zavarja őket.

A harmadik ok az lehet, hogy az általa keltett kellemetlen érzés arra ösztönzi az embereket, hogy megtalálják a módját aggodalmuk csökkentésére.

Sweeny a cikkében a biztonsági öv használatához hasonlítja az aggódást úgy értelmezve, hogy egészségi szempontból mindkettő megelőző hatású. Felhozta példának, hogy egy korábbi tanulmány szerint nagyobb valószínűséggel használnak napvédőt, illetve egy másik tanulmány kimutatta, hogy a mellráktól félő nők gyakrabban végeznek önvizsgálatot.

Pénzügyi gondok miatt aggódó pár Forrás: BSIP/CHASSENET / BSIP/Chassenet

Ellenvélemények

Nem lehet természetesen figyelmen kívül hagyni, hogy

az aggódás káros hatásairól

nem egy, hanem rengeteg cikk született már eddig. Norvég kutatók például 7000 fős vizsgálatukkal alátámasztották a mondást, hogy az aggódás szó szerint öl.

Az egészségükért túlzottan aggódó és alaptalan betegségeket beképzelő hipochonderek például állandóan magas készültségi állapotban tartják a szervezetüket azzal, hogy állandóan kutatják a betegség jeleit. Emiatt sokkal nagyobb náluk a halálos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.