Lehet, hogy végre megvan a kilencedik bolygó?

A kilencedik bolygó illusztrációja
Vágólapra másolva!
Már jó ideje zajlik a vita arról, vajon létezik-e egy kilencedik bolygó a Naprendszerben. Most úgy tűnik, közelebb kerülhetünk a válaszhoz: egy közösségi tudományos projekt keretében sikerült négy gyanús objektumot kiszúrni, amelyek egyike akár a rejtőzködő planéta is lehet.
Vágólapra másolva!

A programot az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) indította el, a kezdeményezéshez idáig már több mint 60 ezer civil csatlakozott. A lelkes amatőröknek hála, mostanáig 4 millió objektumot sikerült beazonosítani a Naprendszer külső tartományait vizsgáló SkyMapper teleszkóp adatainak segítségével. Ezek nagy része már ismert aszteroida vagy űrszemét, akad azonban négy objektum, amelyeket a kutatók szerint érdemes részletesebben tanulmányozni, mert elképzelhető, hogy közülük kerülhet ki a rejtélyes kilencedik bolygó.

A projektet vezető kutató, Brad Tucker szerint a több tízezer lelkes amatőrcsillagász közreműködésével egy normál esetben négy évet felölelő kutatómunkát sikerült mindössze három naposra lerövidíteni. Az egyik önkéntes, Toby Roberts például csak egymaga 12 ezer objektumot azonosított be.

A szakértők most alaposabban is vizsgálni fogják a négy objektumot.

Többek között elemzik a rendelkezésre álló információkat és képeket, valamint a földi teleszkópokat is a gyanús célpontok felé fordítják.

A begyűjtött adatok alapján rövidesen kiderül, hogy köztük van-e a kilencedik bolygó vagy sem.

A kilencedik bolygó illusztrációja Forrás: Caltech/R. Hurt (IPAC)

2016-ban merült fel komolyabban a létezése

Miután a Plutót visszaminősítették törpebolygóvá, Naprendszerünkben mindössze nyolc bolygó maradt. 2016-ban azonban két csillagász - Konstantin Batygin és Michael E. Brown – bejelentette, hogy bizonyítékaik vannak egy kilencedik bolygó létezésére.

Ezek a bizonyítékok egyelőre nem megfigyelésen, hanem matematikai modelleken alapulnak. Batygin és kutatótársa olyan gravitációs nyomot fedezett fel, ami arra enged következtetni,

hogy egy hatalmas égitest van a Naprendszer külső részén.

Ez a feltételezett objektum a tudósok szerint hatással van a Kuiper-öv hét tagjának mozgására. A Kuiper-öv a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóöv, jelenleg körülbelül 800 objektumát ismerik a csillagászok.

A rejtélyes planéta összehasonlítva a Földdel és a Neptunusszal. A feltételezett kilencedik bolygó tömege, akár 10-szerese is lehet a Földének Forrás: Caltech

Amennyiben létezik, a kilencedik bolygó pályája erősen elnyújtott, elliptikus, és 10-20 ezer év alatt kerüli meg a Napot. Távolsága a Naptól a legközelebbi pozíciójában 200-700 CsE között lehet (1 CsE, azaz csillagászati egység 150 millió kilométer). Tömege legfeljebb 10-szerese, mérete 2-4-szerese a Földének.

Számítógépes modellek szerint a titokzatos égitest egy hélium- és hidrogénburokkal rendelkező kisebb jégóriás - tehát az Uránusz és a Neptunusz egy "kisebb változata" lehet. Szintén szimulációk alapján következtetnek arra a kutatók, hogy a kérdéses égitest egy másik naprendszerből származhat, az ifjú Nap azonban "befogta", és azóta a mi Naprendszerünk részét képezi.