A halaknak is szükségük van barátokra

zebrahal, zebradánió, farokregeneráció
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint az zebrahalaknak szükségük van szociális támogatásra ahhoz, hogy megbirkózzanak a kedvezőtlen körülményekkel. Ezért talán modellként szolgálhatnak e társas viselkedés és a háttérben álló idegi mechanizmusok tanulmányozásához.
Vágólapra másolva!

A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány új utat nyithat meg a barátság társas viselkedésének megértéséhez. Ez a kötődés létfontosságú az emberek jóllétéhez és hiánya nagy szerepet játszik bizonyos betegségekben, amilyen például a depresszió és az általános nyugtalanság.

A zebrahalak fontos modellállatok

A Rui Oliveira (Instituto Universitário, Instituto Gulbenkian de Ciência) által vezetett kutatás kiderítette, hogy nemcsak az embernél és a társas emlősöknél létezik a „barátság", hanem például a zebrahalaknál is. Ez azért fontos, mert ezeket a halakat egyre gyakrabban használják modellállatokként az orvosi és a viselkedési idegtudományi kutatásokban, így egy újabb – emberi szempontból fontos - viselkedést lehet tanulmányozni rajta.

Zebrahal Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók kimutatták, hogy

a zebrahalak kevesebb félelmet mutatnak fenyegető helyzetekben, ha látják a rajukat és érzik annak szagát, mintha egyedül lennének.

A további vizsgálatok kimutatták, hogy a félelem csökkentésében nagyobb szerepet játszanak a látási, mint az egyéb ingerek.

Hasonló agyterületek aktiválódnak

A tanulmány feltárta, hogy a szociális támogatás jelensége a zebrahalnál több agyterületen (preoptikus terület, amygdala) indít be aktivitást, mely területek az emlősöknél is szerepet játszanak ugyanezen jelenségben. Az aktiválódott agyterületek hasonlósága az ember és a zebrahal között arra utal, hogy

a zebrahal ideális modellszervezet

a szociális támogatás vizsgálatához.

A kutatók remélik, hogy a zebrahalakkal szerzett tapasztalatokat később felhasználhatják majd az emberek mentális állapotának javításához, különösen azoknál, akik bizonyos pszichés betegségekben, például depresszióban szenvednek.