Váratlan dolgot tett a halott társa mellett ülő csimpánz

halott csimpánz
Vágólapra másolva!
Meglepő viselkedést figyeltek meg csimpánzoknál: az egyik főemlős egy eszköz segítségével elhullott fajtársa tetemét tisztogatta. A viselkedés rávilágíthat az emberre jellemző temetkezési rituálék evolúciós eredetére – írja a New Scientist magazin.
Vágólapra másolva!

A jelenetet a zambiai Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust területén figyelték meg a St. Andrews-i Egyetem szakemberei. Egy nőstény csimpánz, Noel – néhány társával együtt – az általa örökbe fogadott fiatal hím, Thomas teteme mellett ücsörgött. Kis idő elteltével váratlanul fogott egy fűszálat, és elkezdte vele az elhullott állat fogait tisztogatni. E tevékenységet még azután is folytatta, hogy a csapat többi tagja elhagyta a helyszínt.

A kutatók szerint a látottak azt támasztják alá, hogy a csimpánzok közötti szociális kötelékek még azután is befolyásolják az állatok viselkedését, hogy legközelebbi társuk elhalálozott.

„Kutatásunk azért jelentős, mert más, korábban feltárt bizonyítékokhoz hasonlóan arra enged következtetni, hogy nem csak az emberi faj képes az együttérzésre – mondta Edwin van Leeuwen, a Scientific Reports című szakfolyóiratban megjelent tanulmány első szerzője. – Úgy látszik, hogy a csimpánzok – az emberekhez hasonlóan – saját fajuk elpusztult egyedeihez érzékenyen, gondoskodóan viszonyulnak, és nem élettelen tárgyakként kezelik őket – főleg akkor nem, ha az elhullott egyed egy közeli hozzátartozó" – tette hozzá.

Az egyetem másik kutatója, Klaus Zuberbuehler szerint hasonló viselkedést már korábban megfigyeltek az ugandai Budongo erdőben élő csimpánzoknál, ahol egy csoport tagjai hosszabb időn keresztül egy nőstény társuk tetemét ápolgatták.

Nem láthatunk az állatok fejébe

A dokumentált viselkedés azt is mutathatja, hogy a csimpánzokat foglalkoztatja a halál és az elmúlás. Ha ez igaz, a kutatók úgy vélik, tanulmányozásukkal sok mindent megtudhatunk arról, miként alakultak ki az emberiség esetében a temetkezési szokások.

Ugyanakkor Zuberbuehler arra is figyelmeztet, hogy gyakorlatilag lehetetlen pontosan megmondani, mi is zajlik egy állat fejében.

„Elképzelhető, hogy egyfajta gyászfolyamatot látunk, de az is lehetséges, hogy egyszerűen csak furcsának találják a csimpánzok, hogy társuk hirtelen mozdulatlanná vált" – mondta a kutató.

Hasonló véleményen van egy másik főemlősszakértő, Thibaud Gruber is. „Nem tudjuk, hogy a halott állat testének megtisztításáról, vagy egyszerűen csak kurkászásról van szó. Annyi viszont biztos, hogy a megfigyelés alapján a halott fajtárs mellett tartózkodó csimpánz szokatlanul viselkedik" – tette hozzá Gruber.