A klímaváltozás miatt hatalmas esőzések pusztítanak Peruban

árvízkár Peru La Libertad megye eső víz esőzés áradás El Niño Dél-Amerika
A flash flood hits the colorful historic centre of the city of Trujillo, 570 kilometres north of Lima on March 18, 2017, bringing mud and debris. The El Nino climate phenomenon is causing muddy rivers to overflow along the entire Peruvian coast, isolating communities and neighbourhoods. Thousands have been affected since January, and 72 people have died. Most cities face water shortages as water lines have been compromised by mud and debris. / AFP PHOTO / CELSO ROLDAN AND STR
Vágólapra másolva!
Hatalmas esőzéseket okoz a Peru partjainál kialakult klíma az dél-amerikai ország bizonyos régióiban, az északi Piura és Tumbes régiókban néhány óra alatt négyzetméterenként mintegy 192,5 liternyi eső zúdult le a hét közepén.
Vágólapra másolva!

Intenzív felhőképződéssel jár az erős párolgás

Klímakutatók szerint a tengerpart menti El Nino jelenség még április közepéig idézhet elő a normálistól eltérő változásokat.

Utcákon hömpölyög a víz Peru egyik településén, az extrém esőzések miatt Forrás: AFP/Celso Roldan

A Csendes-óceán vize a perui partoknál 5,5 Celsius-fokkal melegebb, mint általában.

A párolgás erős felhőképződést okoz, a felhők csapadékuktól az Andoknál trópusi eső formájában szabadulnak meg.

Veszélyes hullámok képződnek az óceánon

Szokatlanul nagy hullámzás miatt egy időre be kellett zárni 23 kikötőt is. Hogy milyen tényezők fejtik ki hatásukat Peru partjainál, a kutatók még a rendelkezésükre álló adatok alapján vizsgálják - mondta Norbert Hoffmann kutató.

A Csendes-óceán a Nemzetközi Űrállomásról nézve Forrás: NASA

A hullámokat, ha elérik az átlagos hullámnagyság 2,5-szeresét, hullámszörnynek nevezik, ezek az 1970-es és 1980-as években még számos halálos áldozatot szedtek a hajósok körében. A mai hajóknál elsősorban a fedélzet sérül meg.

A tengeráramlások is szerepet játszanak a szélsőséges időjárásban

A szakértő feltételezése szerint a Csendes-óceán partján jellemző hosszanti irányú áramlat egy olyan áramlással találkozott, amelyet a Peru térségében jelenleg ható El Nino váltott ki.

Még április közepéig tarthat a szélsőséges időjárás Peruban Forrás: AFP/Ernesto Benavides

A viharok, földcsuszamlások és áradások 84 ember halálát okozták, emellett 25 ezer ház dőlt össze vagy vált lakhatatlanná, 150 ezer megsérült - közölte a katasztrófavédelmi központ.