Pilótástul talált rá az iskolás fiú a Messerschmittre

Messerschmitt
A Messerschmitt Bf-109 különböző típusváltozataiból több mint 30 ezer példányt gyártottak
Vágólapra másolva!
A pilóta maradványaival együtt talált rá egy második világháborús német Messerschmitt Bf-109 típusú vadászgép roncsaira egy 14 éves fiú Dániában, aki a történelemleckéje miatt indult kincsvadászatra édesapjával a családi birtokon.
Vágólapra másolva!

Még a nagypapa mesélt a repülőgép lezuhanásáról

"Amikor a fiam, Daniel nemrég azt mondta, hogy a második világháborúról kapott házi feladatot, tréfásan azt mondtam neki, hogy menjen ki, és keresse meg azt a gépet, amely annak idején állítólag a közelben zuhant le" - idézte a BBC News Klaus Kristiansent, akinek még a nagyapja mesélt arról, hogy 1944 novemberében egy vadászgép csapódott a földbe a környékükön.

A Messerschmitt Bf-109 különböző típusváltozataiból több mint 30 ezer példányt gyártottak Forrás: Reddit Wallpapers

Apa és fia, a 14 éves Daniel Rom Kristiansen fémdetektorral felszerelkezve indult keresésre a család birkelsei birtokán,

ám álmukban sem gondolták volna, hogy valóban találnak valamit.

A mezőgazdaságban dolgozó Kristiansen úgy vélte, hogy ha volt is valaha a területen egy roncs, azt már biztosan évekkel ezelőtt elszállították. Egyszer azonban jelezni kezdett a műszer, és a páros munkához látott, ám idővel rájöttek, hogy sokkal mélyebbre kell ásniuk.

Eredeti gyártású repülőképes Messerschmitt Bf-109 E-4 vadászgép Forrás: World War Warbirds

Kölcsönkérték az egyik szomszéd ásógépét,

majd nagyjából 4-6 méteres mélységben elkezdtek előbukkanni a gép maradványai.

A felszínre került egy Bf 109 Messerschmitt vadászrepülőgép motorja, Luftwaffe-lőszerek és emberi maradványok.

Az apró könyv akár Biblia akár Mein Kampf is lehetett

"Első pillantásra nem repülőgép volt, hanem egy nagyjából 2000-2500 darabra szétesett szerkezet. Találtunk egy motort, aztán egyszer csak csontdarabok kerültek elő és a pilóta ruhájának a darabjai"- nyilatkozta Kristiansen.

Bf-109-esek a gyártósoron Forrás: Bundesarchiv/Höss


"Találtunk néhány személyes tárgyat - könyveket, egy teli pénztárcát. Lehetett az egy kis Biblia, vagy a Mein Kampf - mindenestre a zsebében volt egy könyvecske. Nem értünk hozzá, csak betettük egy zsákba. Egy múzeum vette gondjaiba a tárgyakat. Azt hiszem, rengeteg információt rejthetnek azok a dokumentumok" - mondta az apa, aki miután ráeszmélt, hogy valami igazán különlegeset találtak, értesített néhány történészt és a dán hatóságokat. Kristiansen családja évtizedek óta dolgozik azon a területen, ahol a roncsot találták; ő maga negyven éve lakik ott.

Ezzel a vadászgéptípussal aratták a legtöbb légigyőzelmet Forrás: Pinterest


A helyi hatóságok lezárták a területet további vizsgálatok céljából. A gépnél talált lőszert a bombaszakértők gondjaira bízták. A halottkémek megkezdték az emberi maradványok összegyűjtését, remélve, hogy sikerül azonosítaniuk az áldozatot.
"Talán van egy pilóta, akit most fognak végre végső nyughelyére helyezni Németországban" - mondta Kristiansen.

Ez volt a második világháború egyik leghíresebb vadászgépe

A Bf-109 Messerschmitt egymotoros, alsószárnyas, teljesen fémből épített, félhéj sárkányszerkezetű, behúzható futóművel szerelt harci gép a második világháború idején a német légierő, a Luftwaffe alap elfogó vadásztípusa volt, amelyet több típusváltozatban, így például – hogy csak az ismertebbeket említsük - az E „Emil", az F „Friedrich", és a G „Gusztáv" változatban gyártottak.

Napjainkra csak alig néhány repülőképes példány maradt fenn Forrás: Messerschmitt Stifftung

A Messerschmitt-pilóták a második világháborúban több győzelmet arattak az összes többi vadásztípus pilótáinál.

Az 1945 tavaszi német összeomlásig több mint 30 ezer példány épült a különböző típusváltozatokból.

A híres vadászgépet Wilhelm Emil „Willy" Messerschmitt professzor tervezte. A legnagyobb darabszámban gyártott G széria gépeit a Daimler-Benz fordított V elrendezésű tizenkét hengeres DB 605-ös motorjával szerelték fel, amely 650 – 685 km/órás sebességre gyorsította fel a gépet vízszintes repülésben.

Willy Messerschmitt (a kép bal szélén) Adolf Hitlerrel Forrás: Pinterest

A fegyverzetet az orrtetőbe beépített és a légcsavarkörön át tüzelő két géppuska, illetve a légcsavartengelybe épített 20, egyes típusváltozatoknál 30 mm-es gépágyú alkotta.

A Bf-109-eseket az összes európai fronton bevetették.

Ezzel a típussal repült a legtöbb igazolt légi győzelmet aratott német ász, Erich Hartmann is.

A 352 igazolt légi győzelmet elért Erich Hartmann Messerschmitt vadászgépe előtt Forrás: Bundesarchiv

A Bf-109-eseket először Augsburgban a Meserschmitt Műveknél gyártották. A megrendelések növekvő száma miatt később több más gyárat is bekapcsoltak a termelésbe. 1943-tól a Győri Vagon és Gépgyárban is folytatták a G típus gyártását. A második világháború után Csehszlovákiában és Spanyolországban egy rövid ideig még tovább folytatták a típus gyártását.

A típust rövid ideig még a háború után is gyártották Csehszlovákiában és Spanyolországban Forrás: World War Warbirds

A sors különös fintoraként az 1948-ban megalakult zsidó állam, Izrael újonnan létrehozott légierejében is repültek cseh gyártmányú Messerschmittek. A nagy gyártási darabszám ellenére napjainkra csak alig néhány eredeti repülőképes példány maradt fenn, amelyek a nemzetközi légi bemutatók népszerű látványosságai közé tartoznak.