Hétezer robbanás rázhatja meg az egyik szibériai szigetet

szibéria, gázfelfúvódás
Vágólapra másolva!
Több mint hétezer helyen felfúvódott a talaj egy szibériai szigeten. A jelenség gázrobbanásokhoz vezethet.
Vágólapra másolva!

2016-ben bizarr felfedezést tettek a tudósok a szibériai Bely szigeten: a talaj számos helyen felfúvódott és minden egyes érintésre kocsonyaként kezdett remegni a föld. Akkor 15 ilyen képződményt sikerült azonosítani, mára ez a szám felkúszott 7000-ig.

A legrémisztőbb mégis az, hogy ezek a gázkinövések bármikor robbanhatnak, hatalmas krátereket hozva létre és nagy mennyiségű metánt, illetve szén-dioxidot juttatva a levegőbe – olvasható a Siberian Times cikkében.

Ijesztő adatok

2016-ban két kutató, Alexander Szokolov és Dorothee Ehrich úgy döntött, eltávolítja a kipúposodásokat eltakaró növényzetet és földet. Azt találták, hogy a talajfelszín alól kiszabaduló levegőben 1000-szer több metán és 25-ször több szén-dioxid volt, mint a légkörben.

A Jamal-félszigeten található legnagyobb, gázütötte kráter 2014-es vizsgálatakor hasonlóan ijesztő felfedezésre jutottak a tudósok. A kráter aljzatának közelében 9,6 százalékos volt a metán koncentrációja, míg normál esetben mindössze 0,000179%-os a koncentráció.

A gázbuborékok megjelenése a szakértők szerint összefüggésben van a Szibériát érő tavalyi hőhullámmal, amely elkezdte kiolvasztani az örökké fagyott talajt, vagyis a permafrosztot. A talaj felengedése lehetővé teszi a föld mélyén megrekedt metán számára, hogy az kiszabaduljon „börtönéből".