Megszületett a világ egyik leggusztustalanabb tanulmánya

selymes döglégy, Lucilla sericata
Selymes döglégy (Lucilla sericata)
Vágólapra másolva!
Mindig kíváncsi volt arra, hogyan választanak a legyek a kutyakaki és döglött patkány között, de sosem merte megkérdezni? Most néhány kanadai kutató jóvoltából nem kell tovább törnie a fejét a válaszon. Őket annyira foglalkoztatta a kérdés, hogy kísérletet terveztek ennek eldöntésére.
Vágólapra másolva!

A mindenki által ismert és utált, zöld színű selymes döglégy (Lucilla sericata) szaglás alapján találja meg táplálékát és peterakó helyét. Kanadai kutatók azt akarták kideríteni, hogyan döntik el ezek a rovarok, milyen szagot kövessenek, olvasható a Discover magazin Seriously, Science? blogjában.

Kutyakaki és döglött patkány

A kísérletben a legyek követhették a kutyakaki ínycsiklandó (legalábbis a legyek számára) illatát, vagy választhattak, hogy inkább egy döglött patkány felé veszik az irányt, amely kitűnő hely a peterakásra. (A legyek bomló húsba rakják petéiket, amely táplálékot nyújt a kikelő nyüveknek.)

Selymes döglégy (Lucilla sericata) Forrás: M&D/Wikimedia Commons

A tanulmányhoz a peterakás előtt álló nőstényeket két csoportra osztották. Az egyikbe sorolt nőstényeket éheztették, a másikba soroltakat jól táplálták. Ezután kínálták fel a legyeknek a kutyakaki és a döglött patkány közti választási lehetőséget. A kísérletekből „váratlan" dolog derült ki.

Az éhes nőstények egyformán vonzódtak a kutyakakihoz és a döglött patkányhoz, míg a jól táplált nőstények következetesen a döglött patkányt választották, feltehetőleg azért, hogy lerakhassák a petéiket.

Műszerekkel is vizsgálódtak

A bolond-Nobel-díjra is esélyes tanulmány a Journal of Chemical Ecology folyóiratban jelent meg, ahol a szerzők részletesen is leírják a kísérlet menetét.

Még műszerekkel (gázkromatográffal, tömegspektrométerrel) is elemezték milyen szaganyagokat fognak fel csápjaikkal a „várandós" legyek. Kiderült, hogy leginkább

a dimetil-triszulfid szagára

reagálnak, ezenkívül több mint egy tucat szaganyag érzékelése segíti őket a döntésükben.

Az nem teljesen világos, milyen felhasználhatóságot remélnek a kutatók a kísérlettől, bár elképzelhető, hogy közegészségügyi szempontból valamikor hasznosak lehetnek az eredmények.