Felemás szemmel nézi a bizarr mélytengeri lény a világot

furcsa szemű fejlábú
Vágólapra másolva!
Egy furcsa, mélytengeri fejlábúak közé tartozó csoport szemei nem egyformák, egy nagyobb és egy lényegesen kisebb látószervvel rendelkeznek. Ennek okát csak most sikerült megfejtenie egy amerikai kutatócsoportnak.
Vágólapra másolva!

A Histioteuthis heteropsis faj egyedei 200–1000 méteres mélységben élnek, olyan régióban, ahová csak nagyon kevés napfény jut le. Kate Thomas, a Duke Egyetem kutatója összesen 161 videón tanulmányozta ezeknek a fejlábúaknak a viselkedését.

A felvételeken az látszik, hogy az állat nagyjából függőleges helyzetben sodródik a vízben, miközben nagy szemével felfelé, a kisebbel pedig lefelé tekint. Előbbi látószerv tehát az óceán megvilágítottabb régióját fürkészi, ahol jól kivehetőek az állatok sziluettjei. Ezzel szemben a kisebb látószerv az óceánok mélyebb, sötét tartományaiban kutat a fényt kibocsátó, úgynevezett biolumineszcens élőlények után.

írták az egyetem kutatói.

Forrás: Sonke Johnsen

A szemek mérete és a fényviszonyok feltérképezése alapján Thomas és munkatársai arra jutottak, hogy a felfelé néző látószerv nagy mérete jelentősen javítja a látás minőségét, lehetővé téve, hogy gyenge megvilágítottság esetén is ki lehessen szúrni a potenciális prédaállatokat. Ennek azonban nem lenne sok értelme a teljes sötétségbe tekintő szem esetében (ráadásul egy nagyobb szem fenntartása jelentős erőforrásokat vesz igénybe), így érthető, hogy az miért is fejlődött kisebbé.

Emellett a kutatóknak sikerült egy másik érdekes tulajdonságot is felfedezniük. Az állat zsákmányai között találhatóak olyan élőlények (halak és rákok), amelyeknek a hasi oldala lumineszcens, így ha a Histioteuthis heteropsis felett úsznak el, láthatatlanná válnának a gyenge megvilágítottságban. Ezért a fejlábú nagy szemében sárga pigmentek is vannak, amik képesek megkülönböztetni a napfényt a biolumineszcens fénytől, és így kiszúrni a prédát.

Az új kutatás a Philosophical Transactions B című tudományos folyóiratban jelent meg.