Virtuális valósággal a halálfélelem ellen

auschwitz vr
Ralf Breker egy virtuálisvalóság-headsetben
Vágólapra másolva!
Egy virtuális illúzió - amely leginkább a halálközeli élményhez hasonlítható - úgy tűnik, csökkenti az emberek halálfélelmét – írja a New Scientist magazin.
Vágólapra másolva!

A spanyolországi Barcelonai Egyetem kutatója Mel Slater és munkatársai olyan virtuális valóság headsetet alkalmaztak, amely a testen kívüliség élményét nyújtja a felhasználó számára. A kísérletben összesen 32 önkéntes vett részt.

Első lépésként valamennyi önkéntes a saját, számítógép által kreált testével ismerkedett meg. A virtuális világban minden megtett mozdulat olyan volt, mintha az a való életben történt volna. Amikor egy virtuális labdát az egyén komputer alkotta lábára ejtettek, az önkéntes rezgést észlelt az igazi végtagján.

A technika emlékeztet a jól ismert „gumikéz illúzióra", amelynek lényege, hogy egy élettelen objektumot az illető saját részeként érzékel, annak ellenére, hogy tudja, valójában nem tartozik hozzá. Amint az illúziót sikerül megteremteni, az önkéntesek azt tapasztalták, hogy nézőpontjuk megváltozik – virtuális testük fölé emelkedtek, és kívülről szemlélték magukat. Amikor ez bekövetkezett és labdát dobtak a virtuális testre, csupán az önkéntesek felét ingerelték rezgéssel. Akiknél ez megtörtént, az elszakadás nem történt meg teljes mértékben, továbbra is kötődést éreztek testükhöz.

Megnyugvást ad a testen kívüli állapot?

A kísérlet befejezése után az önkéntesekkel egy kérdéssort töltettek ki, amelyben arról kérdezték őket, mennyire félnek a haláltól. Azok az emberek, akiknek sikerült teljesen „elszakadnia" valódi – és virtuális – testüktől, sokkal kevésbé féltek a haláltól. „A hatás nagyon erős volt" – mondta Slater.

A kutató szerint nem valószínű, hogy az élmény miatt az egyének kevésbé féltek volna a haláltól. Inkább arról lehet szó, hogy a testen kívüliséggel olyan érzésük támadt, hogy a halál után is létezhetnek valamilyen formában, ami megnyugvást adott számukra – magyarázta Slater.

A virtuális élmény leginkább a jól ismert halálközeli élményekhez hasonlítható. Ezek során egyes szívinfarktuson átesett páciensek arról számoltak be, hogy a kórteremben saját testük felett lebegve szemlélték a szobában zajló eseményeket a kritikus pillanatokban.

Egyelőre további kutatások szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, a virtuális illúzió valóban enyhítheti-e olyan emberek félelmét, akik halálos betegségben szenvednek vagy kórosan rettegnek az elkerülhetetlentől.

Az eredményeket a Plos One tudományos folyóiratban publikálták.