Először videózták le a rejtélyes tengeri sárkányt

rubint tengeri sárkány
Vágólapra másolva!
Először sikerült levideózni természetes élőhelyén a rendkívül ritkának számító rubint tengeri sárkányt.
Vágólapra másolva!

A csikóhalak közeli rokonainak, a tengeri sárkányoknak sokáig mindössze két faját ismerték: a bizarr külsejű leveles tengeri sárkányt (Phycodurus eques) és a közönséges tengeri sárkányt (Phyllopteryx taeniolatus).

Ám amikor amerikai kutatók 2015-ben a tengeri sárkányok két fajának genetikai tanulmányozásához kértek szövetmintákat egy ausztrál múzeumból, meglepő felfedezést tettek. A vizsgálatok közben kiderült, hogy egy addig ismeretlen faj szövetei is belekeveredtek a minták közé.

Rubint tengeri sárkány (Phyllopteryx dewysea) Forrás: Western Australia Museum

A rubint tengeri sárkányt (Phyllopteryx dewysea) idáig nem tudták megfigyelni természetes élőhelyén, most azonban a nyugat-ausztráliai Recherche-szigeteknél mélybe küldött kutatójárművel végre sikerült lefilmezni az állatot – olvasható az IFL Science weboldalán.

Jelentősen eltér a másik két fajtól

Ahogyan az várható volt, az új faj külleme jelentősen eltér a másik két tengeri sárkányétól. Ennek oka az, hogy nem algák és hínárok, hanem szivacsok között él, így nincs szüksége levélszerű függelékekre az álcázáshoz. Az állat kunkorodó farka vélhetően megakadályozza, hogy a tengeri sárkányt a tengeráramlások elsodorják.

Rubint tengeri sárkány Forrás: Scripps Oceanography/UC San Diego

Az sem írható a véletlen számlájára, hogy az állat piros, ugyanis nagy mélységekben ez a szín nem veri vissza a fényt, a rubint tengeri sárkány tehát láthatatlan marad a ragadozók, illetve a préda számára.