Meghalt Lennart Nilsson

Természet csodái, Lennart Nilsson, gyerek, magzat
The film 'Ein Kind entsteht' (lit. A child is conceived) by Lennart Nilsson is seen at the exhibition 'Wonders of Nature' at Gasometer in Oberhausen, Germany, 10 March 2016. The exhibition runs from 11 March 2016 until 30 December 2016. Photo: Maja Hitij/dpa
Vágólapra másolva!
Kilencvennégy éves korában meghalt Lennart Nilsson svéd fotográfus, aki a méhen belül fejlődő magzatról készített felvételeivel vált világhírűvé az 1960-as évek közepén.
Vágólapra másolva!

Lennart Nilsson szombaton hunyt el – közölte családja a TT svéd hírügynökséggel.

Nilsson fotói a magzat fejlődéséről először 1965-ben jelentek meg az amerikai Life magazinban, amelynek címlapsztorija A születés előtti élet drámája címmel mutatta be az embrióról és magzatról készült felvételeket.

Ezek a képek voltak az első felvételek az anyaméhben fejlődő emberi embrióról. A képek hagyományos fényképezőgépek, makrolencsék, endoszkóp és pásztázó elektronmikroszkóp segítségével készültek.

Lennart Nilsson Gyermek fogantatása című filmjét vetítik egy német kiállításon Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maja Hitij

Nilsson több százezres nagyítással közvetlenül az anyaméhben készítette felvételeit, amelyek fontos szerepet játszottak az emberi élet kezdetéről és az abortuszról zajló korabeli vitákban.

A képek annyira ikonikussá váltak, hogy beválasztották a NASA Voyager 1 és Voyager 2 űrszondái által a világűrbe vitt tárgyak közé.

A felvételekről később Gyermek születik címmel könyv is megjelent, amely a mai napig a legnagyobb példányszámban elkelt fotóskönyv a világon.