Halálos mérgű pók begyűjtésére kérik az ausztrálokat

pókméreg lefejése
A pókméreg lefejése
Vágólapra másolva!
Egy halálos mérgű pókfaj egyedeinek összefogdosására és beszolgáltatására szólította fel a lakosságot egy ausztrál hüllőpark, ahol lefejik a veszélyes pókok mérgét az ellenszérum előállításához.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál állampolgárok tavaly minden korábbinál kevesebb tölcsérhálós pókot (Atrax robustus) adományoztak az Új-Dél-Wales államban működő Ausztrál Hüllőparknak, márpedig a szokatlanul forró mostani ausztrál nyárban rendkívüli aktivitást tanúsít e pókfaj, két hét alatt két pókcsípést is jelentettek, egy nőt álmában csípett meg a csak Ausztráliában honos faj.

Halálos is lehet

E pók csípése nagyon fájdalmas és nagy adag méreg bejutása esetén halált is okozhat, ha a páciens egy órán belül nem részesül kezelésben. Az

ellenszérum

1981-es kifejlesztése óta azonban nem történt pókcsípés okozta haláleset.

Az Atrax robustus tölcsérhálós pók Forrás: Wikimedia Commons

A mélypontra süllyedt tavalyi pókbegyűjtési kedv és a mostani forró nyár miatt minimálisra apadt a pókméreg-utánpótlás a Central Coast-i hüllőparkban, és ha tovább csökken a beszolgáltatott tölcsérhálós pókok száma, veszélybe kerülhet az életmentő oltási program - figyelmeztetett kedden az Australian Reptile Park.

Begyűjtése veszélytelen

A hüllőpark maga is foglalkozik a pókok befogásával, de egymaga képtelen a szükséges mennyiségben begyűjteni az ízeltlábút, rászorul a lakosság segítségére is.

A pókméreg lefejése Forrás: University of Queensland

Félelmetes híre ellenére

a tölcsérhálós pók befogása teljesen veszélytelen

néhány elemi elővigyázatossági szabály betartása mellett, csak egy zárható edény és egy fakanál kell hozzá - mondják a hüllőparkban, ahol már 35 éve fognak be tölcséres pókokat és eddig még senkinek nem esett bántódása.