Tudja, mi köze a Subarunak az univerzumhoz?

Fiastyúk
Az M45 halmaz fiatal forró csillagainak fénye visszaverődik az óriáscsillagok közötti teret kitöltő kozmikus portömegen
Vágólapra másolva!
Több patinás autógyár márkajelzése stilizált csillagot ábrázol, így többek között a Daimler AG, vagy a Chrysler jól ismert logója. A japán Subaru azonban nem elégedett meg egyetlen csillaggal, hanem egy egész csillagképet tett meg autómárkái jelzésének.
Vágólapra másolva!

Subaru, mint Fiastyúk

A híres nagy európai autógyárakhoz, köztük az 1883-ban Karl Benz által alapított Benz Company-hoz, vagy például az 1904-ben Henry Royce és Charles Rolls által gründolt Rolls-Royce-hoz képest a Subaru tinédzsernek számít.

Kenji Kito, a Subaru autógyár alapítója Forrás: Hemmings Motors News

Az összkerékhajtású modelljeiről híressé vált japán autógyárat a Fuji Heavy Industries konszern divíziójaként

Kenji Kita alapította meg 1953. július 15-én.

A márka az égbolt egyik különlegesen látványos csillagképéről, a hazai népnyelvben csak Fiastyúkként ismert szabad szemmel is jól látható nyílt csillaghalmazáról kapta nevét, a Fiastyúk neve japánul ugyanis Subaru.

Az M45 nyílt halmaz, a Plejádok 443 fényévre fekszik a Földtől Forrás: Youtube

Az autómárka jelzése emiatt áll hat csillagból, öt egyforma méretűből és egy nagyobból, amelyek közül az utóbbi a csillagkép legfényesebb csillagát, a Meropét szimbolizálja.

Galileo Galilei figyelte meg először távcsővel

Az asztronómusok a hazai égbolton ősszel és télen jól látható csillagformációt Charles Messier francia csillagász 18. század második felében megalkotott mélyég-objektum katalógusában szereplő M 45 jelzéssel tartják nyilván napjainkban is.

Charles Messier 18. századi francia csillagász, az első mélyég-objektum katalógus megalkotója Forrás: Wikimedia Commons

A Fiastyúk vagy Plejádok az őszi és a téli égbolt egyik apró, ám annál látványosabb szabad szemmel is jól látható nyílt csillaghalmaza a Bika (Taurus) csillagképben. Tiszta időben puszta szemmel hat fényesebb, és egy halványabb csillagot fedezhetünk fel

a ténylegesen mintegy 500 csillagból álló halmazban.

Egy kisebb nagyítású binokulárral legalább húsz, egy 5 cm átmérőjű lencsés csillagászati távcsővel (refraktorral) pedig már akár 35 - 40 csillagot különböztethetünk meg a halmazon belül.

A halmaz csillagairól a Spitzer-űrtávcső által infravörös fényben készített felvétel Forrás: NASA

A Plejádok halmazt tudományos alapossággal először a híres olasz csillagász, az asztronómiai megfigyelésekhez elsőként távcsövet alkalmazó Galileo Galilei figyelte meg, 1610-ben. A halmaz neve mitológiai eredetű. Az ókori görögök „hét nővérként" emlegették, Atlasz és Piénoé lányainak tartva ezeket a csillagokat.

Kozmikus szomszédságunkban találhatóak a Fiastyúk csillagai

A Plejádok fiatal, forró, zömében B színképosztályba tartozó fehér fényű óriáscsillagokból áll.

A halmaz csillagai nagyjából egy időben keletkeztek

abból a hatalmas kiterjedésű csillagközi (intersztelláris) gáz és porködből, amely még ma is kitölti a nyílt halmaz csillagai közötti teret.

A Subaru márkajelzése a Fiastyúk stilizált ábrázolása Forrás: Hemmings Motors News

A Plejádokról készített hosszú expozíciójú felvételeken kiválóan látszik a kozmikus gáz és portömeg, amely visszaveri a környező forró csillagok erős fényét. A Plejádok halmaz kozmikus értelemben viszonylag közel, 443 fényév távolságra fekszik a Földtől.

A halmaz fiatal forró óriáscsillagainak fénye világítja meg a köztük lévő teret kitöltő kozmikus por-és gázfelhőt Forrás: NASA

A csillagászok a halmaz csillagainak korát 150 – 130 millió évesre becsülik,

ami a Nap mintegy 5,5 milliárd éves korához képest még valóban"csecsemőkornak" számít.