A dohányzók hajlamosabbak a kockázatvállalásra

dohányzás nemdohányzó
Illustration - Broken cigarettes lie on a white underground in Germany, 02 January 2007. Photo: Berliner Verlag/S. Steinach - ATTENTION! NO WIRE SERVICE –
Vágólapra másolva!
A dohányzás növelheti a kockázatvállalási hajlamot és megváltoztathatja az agy jutalmazó rendszerét egy új svéd tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A Sahlgrenska Egyetem kutatói, akik száz patkány agyán és viselkedésén vizsgálták a nikotin hatásait, hét hónapnyi kísérlet után jutottak arra, hogy a szer jelentősen módosítja a rágcsálók agyának jutalmazó rendszerét.

- mondta el Julia Morud Lekholm a svéd televízióban.

A kísérleti állatok felének sóoldatot, a másiknak nikotint adtak három héten keresztül. Három hónap elmúltával sem ismerték a félelmet és hajlamosabbak voltak a kockázatos viselkedésre azok az állatok, amelyek a nikotint kapták.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Berliner Verlag/Steinach

Építettek nekik egy labirintust, amelynek egyik területe nyitottabb és világosabb volt. A nikotinnal kezelt állatok hajlamosabbak voltak az építmény kevésbé biztonságos területén csatangolni. Egy másik vizsgálatnál mintegy 30 patkányt altattak el, hogy agyukat tanulmányozhassák hét hónappal a nikotin és a sóoldat adása után. A nikotint szedő patkányok agyában jelentős elváltozásokat tapasztaltak a köznyelven agyi jutalmazó rendszer működésében. Az ember és a patkány agyának jutalmazó rendszere nagyon hasonlít egymáshoz.