Egy szarmata családra bukkantak Monornál

SZARMATA CSALÁDI SÍR MONOR HATÁRÁBÓL
A sírba fektetett nő gyöngyökkel kivarrt ruháját aranyozott bronz ruhakapcsoló tű fogta össze
Vágólapra másolva!
A Monor határában fekvő régészeti lelőhelyen egy 2-3. századi temető harminc sírját tárták fel - a Ferenczy Múzeum közvetítésével - a Salisbury Kft. régészei, akik a sírokban az Alföldet a római korban benépesítő, keleti eredetű szarmaták emlékanyagát találták meg.
Vágólapra másolva!
A sírba fektetett nő gyöngyökkel kivarrt ruháját aranyozott bronz ruhakapcsoló tű fogta össze Forrás: Forster Központ

Az M4-s gyorsforgalmi út M0-s autópálya és Cegléd közötti szakaszának építése előtt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. régészeti feltárásokat rendelt, így találtak rá az értékes leletekre. A feltárást - a Ferenczy Múzeum közvetítésével - a Salisbury Kft. régészei végzik.

Egy temető tárult fel a régészek előtt, amelynek több sírját a szarmatákra jellemzően körárok veszi körül. A halottakat pedig szarmata hagyományok szerint

hátukra fektetve, nyújtott helyzetben, a túlvilági útra melléjük helyezett ételmellékletek edényeivel, markukba érmekkel, testükön pedig az öltözet különböző elemeivel és ékszereikkel együtt találták meg.

A körárokkal határolt családi temetkezés a feltárás közben. Forrás: Forster Központ

Az egyik, körárokkal határolt területen három egymással párhuzamosan fekvő sír került elő. A középsőt valaha kirabolták, ebben csak néhány csontszilánk maradt meg, a tőle nyugatra fekvő sírban viszont

egy gyermek feküdt, lábfejénél edénnyel, mellkasán bronz fibulával, azaz ruhakapcsoló tűvel.

A harmadik sírba pedig egy felékszerezett asszonyt temettek, akinek mellkasán egy aranyozott bronz korongfibula van, hosszú ruhájának láb felöli szegélyét pedig sűrűn kivarrták üveggyöngyökkel. A lába mellé egy bronzveretekkel díszített ládikát helyeztek.

A három sírban valószínűleg egy család tagjai fekszenek,

akik vagy nagyjából egy időben haltak meg, például betegség vagy egy járvány miatt, esetleg a szokásossal ellentétben nem személyenként külön körárokkal határolt területre temették őket, hanem családi parcellát hoztak létre.

A sírcsoporttól nem messze egy

3-4. századi női sír észak-déli tájolású töredékes váza

is napvilágra került. Érdekessége, hogy a sír közepén, a medence helyén egy második koponyát helyeztek el. A felső koponyán egy nagy ezüst vagy bronz lemezből készült kúp alakú korongfibula volt, amelyet borostyán gombbal díszítettek. A nő két spiráldíszes római stílusú fülbevalót viselt, nyakát fonott bronz nyakperec díszítette. Lábainál a bronz karikából készült lánc a csizma éke volt, derekánál borostyán, karneol és üvegpaszta gyöngyök.