Drónokkal próbálják védeni a szumátrai elefántokat

Szumátrai elefántok a drónról filmezve
Vágólapra másolva!
Két kvadrokoptert szerzett be egy nemzetközi természetvédő szervezet. Az elefántok drónos megfigyelésével igyekeznek minél előbb közbeavatkozni az emberek és az állatok közötti konfliktusok kialakulásába Szumátrán és Indonéziában.
Vágólapra másolva!

Miközben az emberek terjeszkednek a természeti környezetben, gyakran összetűzésbe kerülnek a vadvilággal, ami emberek és állatok halálához vezethet. Ez a helyzet az Indonéziához tartozó Szumátra sziget Aceh tartományában lévő Ulu Masenben is, ahol a földművelő közösségek egyre gyakrabban kerülnek kapcsolatba a szumátrai elefántokkal.

Szumátrai elefántok a drónról filmezve Forrás: FFI Aceh

Hatékonyabb megfigyelés

A Fauna & Flora International (FFI) 1998 óta dolgozik mind az elefántok, mind az Ulu Masenben élő közösségek védelmén, többek közt helyi akciócsoportokat is felállítottak ott, ahol gyakoriak a konfliktusok. Ezek a csoportok segítenek a közösségek tagjainak hívásakor és elhajtják az elefántokat a helybéliek farmjairól.

Az új dróntechnológia alkalmazása lehetővé teszi az FFI számára, hogy hatékonyabban tudja figyelni az elefántok mozgását, és gondoskodik arról, hogy ne csak áthelyezzék a problémát más közösségek lakóira.

Utóbbi években gyakoriak a konfliktusok

A konfliktusok az utóbbi években váltak gyakoriakká, amikor a helyi közösségek kiterjesztették ültetvényeiket az elefántok élőhelyére, és mostanra az egyik legnagyobb fenyegetést jelentik a szumátrai elefántok (az ázsiai elefánt egyik alfaja) számára.

A vad elefántokra gyakran ellenségként tekint a helyi lakosság a termény elpusztítása miatt, és sokszor megölik őket ezért. Úgy tűnik, a kvadrokopterek bevetése az emberekkel kapcsolatba kerülő elefántokkal való incidensek csökkentésére már kezdi javítani az emberek negatív hozzáállását.