Keresse meg az állatokat a homályos képeken!

kígyó
Királykobra. Távoli őseink egyik legveszedelmesebb ellenfele a kígyó lehetett
Vágólapra másolva!
Meglátja az állatokat a következő négy elmosódott képen? Egy új tanulmány szerint az egyiken lévőt könnyebb felfedezni, mint a többit. A kutatók szerint ennek evolúciós okai vannak.
Vágólapra másolva!

Nézze meg figyelmesen a következő négy képet! Mindegyiken egy-egy állat elmosódott képe van. Egy új kutatás szerint az egyiken lévő élőlényt könnyebben meglátjuk, mint a többin találhatót.

Forrás: Kawai & He, PLOS ONE

Madarak, macskák és társaik

A Nagojai Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek pontosabban tudják meghatározni a kígyókat ábrázoló képeket, mint azokat, amelyeken madarak, macskák vagy kutyák vannak, olvasható a PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.

Forrás: Kawai & He, PLOS ONE


A résztvevőknek különféle állatokról készült, egyre kevésbé elmosódott sorozatot mutattak és minden lépésnél megkérték őket, hogy határozzák meg a rajtuk lévő állatokat. Négy élőlény közül választhattak: kígyó, madár, macska és hal.

Őseink legfőbb ellensége volt

A kísérleti alanyok 80 százalékos valószínűséggel határozták meg a kígyót a 7. lépésnél (ami a fenti képen jobbra fent látható), de a többi állatot csak a 9. vagy a 10 lépésben tudták ugyanilyen pontosan felismerni.

Királykobra. Távoli őseink egyik legveszedelmesebb ellenfele a kígyó lehetett Forrás: Wikimedia Commons


Az eredmények alátámasztják a „kígyóészlelési" elméletet. E szerint a távoli elődeink látórendszere olyan irányba fejlődött, hogy jobban észleljék az első számú és leggyakoribb ellenségüket, a kígyókat.