Jobban figyelnek a kutyák a gazdára, mint gondoltuk

kutya, ölelés
Jelzik is a kutyák, hogy nem szeretik az ölelést, csak nem figyelünk
Vágólapra másolva!
A Current Biology rangos nemzetközi folyóirat hasábjain megjelent új tanulmány szerint a kutyák képesek a „mentális időutazásra", azaz olyan eseményekre is képesek emlékezni, amelyek felidézésére nem számíthattak előre. Az ELTE Etológia Tanszékének és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának kutatói igazolták, hogy a kutyák olyan komplex eseményeket is képesek felidézni, mint például egyszerűbb emberi cselekvések.
Vágólapra másolva!

„Az emlékezetnek ezt a fajtáját epizodikus memóriának nevezzük, aminek tanulmányozása az állatokban rendkívül nehéz a verbális kommunikáció hiánya miatt. Nem kérdezhetjük meg például váratlanul egy kutyától, hogy emlékszik-e, mit látott ma reggel séta közben. Ezért egy újfajta módszert dolgoztunk ki, amely lehetővé tette, hogy a kutyák viselkedésük révén „válaszoljanak" az ilyen jellegű kérdésekre" – magyarázta Claudia Fugazza, a kutatás vezetője.

Nehéz megmondani, mire gondol az eb Forrás: Flickr / hannah k

Különleges módszerek a betanításra

Első lépésként a kísérletben résztvevő 17 családi kutyát a gazdáik kiképezték a „Csináld utánam!" módszerre. Ennek során a kutyák megtanulták, hogy a „Csináld!" vezényszóra utánozzák az előzőleg megfigyelt, gazdájuk által bemutatott akciót, pl. felugrást a levegőbe, vagy egy esernyő megérintését. „Az ezzel a módszerrel betanított kutyák képesek akár 24 óra elteltével is utánozni az ember által bemutatott cselekvést. Ha így, késleltetve adjuk ki a „Csináld!" vezényszót az ahhoz hasonlít, mintha azt kérdeznénk tőlük:

– tette hozzá Fugazza.

Ezek alapján izgalmasnak tűnt az a kérdés vajon képesek-e a kutyák olyan múltbeli események felidézésére, amelyek esetében nem számíthattak arra, hogy egyszer majd fel kell idézni ezeket. A kérdés tesztelése érdekében a kutyákat a továbbiakban arra szoktatták, hogy a gazda által bemutatott viselkedéstől függetlenül mindig lefekvés lesz a feladatuk a korábban megszokott utánzás helyett.

Kétféle módszerrel tréningezték az állatokat Forrás: Flickr / Liz Randall

Ezt a tréninget addig folytatták, amíg a kutyák már maguktól lefeküdtek a gazda akcióját követően. A kritikus teszt során a demonstrációt követően

a kutyák váratlanul újra a „Csináld!" vezényszót kapták, amire nem számíthattak.

„Ha a kutyák képesek utánozni az ember viselkedését akkor is, ha nem számítanak egy ilyen feladatra, akkor ez azt bizonyítja, hogy képesek epizodikus-jellegű memóriájukat használni múltbeli cselekvések felidézésére." – mondta Pogány Ákos etológus, a tanulmány társszerzője.

Akkor is figyelnek, ha nincs rá szükségük

A kutatók eredményei az epizodikus-jellegű memória használatát támasztották alá, így elsőként szolgáltak kísérleti bizonyítékot arra, hogy a kutyák képesek emberi társuk múltbeli akciójára emlékezni, és azt szükség esetén felidézni.

„Az általunk alkalmazott innovatív módszer lehetővé tette az állatok epizodikus-jellegű memóriájának vizsgálatát összetettebb, a mindennapi életben is előforduló cselekvésekre is. Eredményeink alapján a kutyák ígéretes új modellként szolgálhatnak az összetettebb, összefüggéseiben gazdagabb cselekvések epizodikus-jellegű memóriában történő kódolásának vizsgálatára. Ebben talán az

az evolúciós és egyedfejlődési háttér is szerepet játszik,

amelynek eredményeképpen a kutyák jelentős része az emberrel közös környezetben él" – vonta le a következtetést Miklósi Ádám etológus, a tanulmány társszerzője és az ELTE Etológia Tanszékének vezetője.