Spanyolországot is elérte az olajfákat tizedelő kór

olajfa
Már nem csak az olajfákat tizedeli a kór
Vágólapra másolva!
A Spanyolországhoz tartozó Mallorcán is azonosították azt a baktérium okozta gyógyíthatatlan növénybetegséget, amely már rengeteg olajfát megfertőzött Franciaországban és Olaszországban is, "rendkívül nagy fenyegetést" jelentve az Európai Unió olívaolaj-iparára.
Vágólapra másolva!

A Baleár-szigeteki környezetügyi, mezőgazdasági és halászati hivatal szerint egy rutinellenőrzés során a Xylella fastidiosa baktérium egyik alfaját azonosították három cseresznyefán egy mallorcai kertészetben - írta a BBC News.

A szakemberek szerint a szigeten azonosított alfajt eddig csupán cseresznyefákon és leandereken mutatták ki, de már megkezdték a szükséges lépéseket a kór felszámolása érdekében.

Már nem csak az olajfákat tizedeli a kór Forrás: Forrás: Flickr / Bernard Spragg. NZ

Kabócák terjesztik

A Xylella fastidiosa baktérium szúró-szívó rovarok, például kabócák révén terjed. Ezeken keresztül jut fel a fák koronájába vagy kisebb növényekre, amelyek hamar kiszáradnak és megfertőzik a körülöttük lévőket is. Az El Mundo című spanyol lap az "olajfák ebolájának" nevezte a betegséget.

Az Európai Unión belüli első fertőzéseket a dél-olaszországi Puglia tartományból jelezték 2013 októberében. A baktériumot azóta számos területen, köztük Franciaország déli részén is észlelték.
A szakértők szerint amennyiben a betegség gyorsabb terjedésnek indul, akkor

fennáll a lehetősége, hogy pusztító hatással lesz az uniós olívatermelésre.

Az Európai Unió a világ legnagyobb olívaolaj-termelője és -fogyasztója. A jelentések szerint az Xylella fastidiosa járvány kirobbanása nyomán 20 százalékkal nőttek az olívaolajárak 2015-ben.