Mutasd a mobilod, megmondom, hogyan élsz

kisgyerek, vagy igazából bárki mobiltelefonon játszik.gap cell phone handheld video game looking BACK TO BACK MOBILE PHONE mobile pocket video game technophile young adult CHILD BOY WOMAN two people northern european ethnicity latin-american ethnicity you
Young woman holding cell phone with back turned on boy playing handheld video game
Vágólapra másolva!
A mobiltelefonokon talált molekulák hatalmas mennyiségű adatot tárnak fel az eszköz tulajdonosainak egészségi állapotáról, életmódjáról, köztük arról, milyen ételeket szeret és milyen gyógyszereket szed az illető - derítették ki amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i intézményének szakemberei 40 mobiltelefont vizsgáltak meg, amelyeken egyebek között koffein- és fűszermaradványokat, bőrtápláló krémek és antidepresszánsok nyomait találták.

Mindenen, amit megérintünk, molekulák - az anyag kémiai sajátosságokat még megőrző legkisebb része -, vegyszerek és baktériumok nyomait hagyjuk hátra. Az alapos kézmosás sem akadályozza meg ezek átadását - magyarázták a kutatók, akik tömegspektrométerrel 40 felnőtt mobiltelefonjáról és kezéről vett 500 mintát vizsgáltak meg.

A kapott eredményt összehasonlították egy adatbázisban összegyűjtött molekulákkal, és felállították a telefontulajdonosok életmódprofilját.

- idézte a tanulmány egyik készítőjét, Amina Bouslimanit a BBC News.

A molekulák többsége az emberek bőréről, kezéről és verejtékéből kerül át a telefonra. A szakemberek azt találták, hogy a rovarűző krémek és a naptejek különösen hosszú ideig időznek az emberek bőrén és a telefonokon, még akkor is, ha hónapokig nem használták őket.

Forrás: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras

Könnyebb lesz az embereket azonosítani

A kutatók elmondták, hogy ezzel a módszerrel segíthetik például emberek azonosítását, ha nem áll rendelkezésre ujjlenyomat, ellenőrizhető az, hogy a beteg rendszeresen szedi-e gyógyszerét és feltárható, hogy ért-e valakit bármiféle szennyeződés. A szakemberek további kutatásaikban többet akarnak megtudni a bőrt borító baktériumok sokaságáról, valamint arról, hogy ez mit árul el rólunk.

A kutatásban részt vevő Pieter Dorrestein professzor elmondta, hogy legalább ezer mikroba élt egy átlagember bőrén, a több száz testtájon.