Kínai rakéta maradványa zuhanhatott le Mianmaron

fémből készült objektum
Vágólapra másolva!
Több mint négy méter hosszú, fémből készült objektum zuhant le az égből Mianmar északi részén.
Vágólapra másolva!

A henger alakú tárgy Kacsin állam területén ért földet csütörtökön, egy olyan helyen, ahol jádekőbányászat folyik – olvasható a BBC honlapján.

A helyieket alaposan megrémisztette a földet érést követő hatalmas robaj. „Mindannyian megijedtünk a robbanástól, azt hittük, harcok robbantak ki a közelben. Akkora volt a robbanás, hogy a házaink szabályszerűen beleremegtek, ráadásul füstöt is lehetett látni” – mondta az egyik szemtanú a Myanmar Times lapnak, aki hozzátette, a környéken erős bűzt is érezni lehetett az esetet követően.

A lezuhant objektum paramétereit tekintve 4,5 méter hosszú és 1,2 méter széles. Nem ez volt az egyetlen, égből aláhulló furcsa tárgy, egy másik fémből készül objektum is földet ért a közelben, utóbbi egy közeli ház tetejét szakította be. Szerencsére sérülés egyik esetben sem történt.

Kínai rakéta leszakadt darabja lehet

Árulkodó nyom, hogy a kisebb objektumon kínai feliratokat fedeztek fel. Ez arra enged következtetni, hogy valószínűleg űrszemét lehet, és egy korábban felküldött kínai műholdhoz lehet köze. A kísérleti szatellitet ugyanis előző éjszaka küldték fel egy Hosszú Menetelés-11 típusú hordozórakétával. A szakértők is egyetértenek abban, hogy a nagyobb fémtárgy nagy valószínűséggel egy rakéta darabja lehet, ám Kacsin állam kormánya egyelőre nem azonosította hivatalosan az objektumokat.