Bolygók születését fotózta az ESO

Eso, bolygó születése
A fiatal csillag körül koncentrikus köröket figyelhetünk meg
Vágólapra másolva!
A bolygókeletkezés legkorábbi szakaszait sikerült lencsevégre kapnia az Európai Déli Obszervatóriumnak. A születéssel a saját Naprendszerünk keletkezéséről is többet tudhatunk meg.
Vágólapra másolva!

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT nevű teleszkópja (Very Large Telescope, azaz gyakorlatilag Nagyon Nagy Teleszkóp) tartalmaz egy SPHERE műszert, amely képes a távoli, fiatal csillagok körül formálódó törmelékhalmazokat figyelni. Így sikerült lencsevégre kapni a 600 fényévnyire lévő relatíve fiatal csillagrendszer, az RX J1615 csillaga körüli szimmetrikus törmelékgyűrűket is, amelyek valószínűleg új bolygók születését jelzik - írja a Seeker.

A fiatal csillag körül koncentrikus köröket figyelhetünk meg Forrás: ESO

A csillagrendszer viszonylag fiatal (1,8 milliárd éves), és egyelőre nincsenek bolygói - ezek létrejöttéről árulkodnak az elképesztően egyenletesen elhelyezkedő gyűrűk.

Nem minden bolygó keletkezése ennyire mértani: az éppen fejlődésben lévő HD 135344B csillagrendszerben például asszimmetrikus, örvényszerű törmeléket láthatunk a protoplanetáris korongban.

Örvényszerű bolygóképződés Forrás: ESO

A 450 fényévre található rendszer már néhány hónap alatt rengeteget változott, az obszervatórium kutatóinak pedig lehetősége nyílik arra, hogy valós időben megfigyeljék, hogyan jönnek létre a csillag bolygói. Ezzel a mi Naprendszerünk keletkezéséről is többet tudhatnak meg.