Mennyi időt töltsön képernyő előtt a gyerek?

képernyő
Vágólapra másolva!
A minőség a fontos, nem feltétlenül a mennyiség, illetve bizonyos életkor alatt csak egyféle képernyős tevékenység ajánlott, olvasható a legújabb ajánlásban.
Vágólapra másolva!

A digitális médiahasználat már a csecsemőkorban elkezdődik

Míg az 1970-es években egy gyerek átlagosan 4 évesen látott először képernyőt, addig a mai gyerekek 4 hónaposan kezdik használni a digitális médiát, ám a "képernyőfüggés" hosszú távú hatásairól alig tudunk valamit. Emiatt az elmúlt években szélsőségessé vált a gyakorlat: egyesek kategorikusan eltiltották a gyereket bármilyen képernyőtől, mások a tévézést nem engedik, de mondjuk az okostelefonos oktatóappokat igen.

Forrás: AFP/Kurt Röhrig

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége (AAP) felülvizsgálta korábbi ajánlását, és az eddigi regulához képest néhány változtatást javasol. Ezek lényege, hogy nem lehet egységesen mindenre ráhúzni "a kevesebb több" elvet, hanem

érdemes megvizsgálni, milyen műsorokkal, weboldalakkal töltik el az időt a gyerekek

a számítógép, a tévé, az okostelefon és más digitális eszköz képernyője előtt.

Forrás: Thinkstock

"Meg kell haladnunk azt a gyakorlatot, hogy a képernyő előtt töltött időt összesítve kezeljük, és a látottakat különféle kategóriákba soroljuk, mint mondjuk szórakoztató, oktató vagy veszélyes tartalom – mondta David Hill gyermekorvos, az AAP szóvivője.

- Például a külföldön dolgozó rokonnal történő videotelefonos csevegés értelemszerűen nem sorolható ugyanabba a kategóriába, mint amikor felnőtteknek szánt filmeket néznek a gyerekek a szülők engedélye nélkül. "Különbséget kell tennünk az eltérő digitális tartalmak között, és megfelelően súlyoznunk őket", tette hozzá az AAP szóvivője.

Két éven aluliakkal is engedékenyebbek

Noha az AAP elvetette a két éven aluliakra érvényben lévő zéró toleranciát a képernyős tartalmak tekintetében,

ez nem jelenti, hogy a kisgyerekeknek tévé, tablet vagy okostelefon előtt a helye,

mondta David Hill. "Ebben az életkorban a tanuláshoz szükséges egy másik emberrel való kapcsolat. Még ha a kisgyerek érdeklődik is a képernyő által kibocsátott fények és színek iránt, kutatásaink szerint nem képes jelentéssel összekapcsolni ezeket a képeket, vagyis nem jelentenek valós hasznot számára."

Forrás: AFP/ANP/Kippa Freek van Asperen

A 18 hónaposnál fiatalabb gyerekek számára képernyős tevékenységként kizárólag a videócsetelést tartja elfogadhatónak a szakember.


A 18 hónaposnál idősebb és 5 évesnél fiatalabb kisgyerekek számára az AAP naponta csak 1 órányi képernyőzést engedélyezne,

amelynek során kiváló minőségű műsorokat nézhet a gyerek (mint a klasszikus Szezám utca). De ilyen esetben is fontos, hogy jelen legyen a szülő, és kommentálja a látottakat. Mondjuk, ha a színekről szól a műsor, a szülő irányításával a gyerek megkeresheti az adott árnyalatokat a lakásban is. "A szülői részvétel óriási különbséget jelent abban, hogy mennyit hasznosít a gyerek a látottakból", mondta Hill.

Sok az új eszköz, kevés a tapasztalat

Az internetre csatlakozó okostelefonon és tabletek csak néhány éve vannak jelen a hétköznapjainkban, nehéz megmondani, milyen hatást gyakorolnak a gyermeki agy fejlődésére – fusson akár a legjobb oktató applikáció a készüléken.

"Egyes szülők nagyon büszkék arra, hogy a gyerekük bizonyos alkalmazásokat használ, de nem látjuk, hogy az érintőképernyő ügyes kezelése más területen kamatozna. Csak azért, mert egy gyerek már kicsi korában képes bizonyos dolgokat megtenni az okostelefonon, még nem jelenti, hogy egyszer majd számítógépes programozó lesz belőle", fejtegette az AAP szóvivője, David Hill. Az viszont biztos, hogy a gyerek érzelmi és értelmi fejlődése szempontjából döntő, mennyi időt tölt a szüleivel és más felnőttekkel.

Forrás: Flickr / Annelogue

Már az is hasznos lehet, ha végignézi, hogyan főz vagy takarítja ki a lakást a szülő – pláne, ha az közben erről beszélget is erről a gyerekkel. Az ilyen egyszerű interakciók során is fejlődik a gyerek szókincse, illetve olyan fontos készségei, hogy miképpen értelmezzen különféle arckifejezéseket és érzelmeket. Az idősebb, már általános iskolás gyerekek esetében Hill szerint

a szülőknek nagyon ügyelniük kell, hogy mit néz a gyerek a tévében,

számítógépen. "Az ekkora gyerekek bármilyen műsorból eltanulnak valamit, legyen az okos dolog vagy káromkodás".

Ha jól ismerjük a tizenévest, könnyebben tudunk dönteni

Mivel maga az okostelefon is csak néhány éve része életünknek, alig van még olyan tudományos felmérés, ami a tizenévesekre vonatkoztatva vizsgálná az eszköz hatását, pedig az ő csoportjukra különösen jellemző az okostelefon , illetve a közösségi média használata.


Az AAP a szülőkre bízza, hogy hány éves gyereknek vesznek okostelefont.

Ami a közösségi médiát illeti, a felmérések szerint akár elenyésző, akár rengeteg időt tölt a közösségi média oldalakon egy gyerek, egyaránt beszámolhat szorongásról és depresszióról. Hill szerint meg kellene határozni az egészséges középutat, de ehhez még számos kutatásra van szükség.

Forrás: Thinkstock

És az is tény, hogy ami elfogadható az egyiknek, az túl sok lehet a másiknak. A szakember azt javasolja, hogy a szülők mindennap találjanak alkalmat arra, hogy beszélgessenek a gyerekükkel. A képernyős eszközök használatát pedig érdemes szabályozni családi körben, és kikapcsolni bizonyos esetekben, mint a vacsora vagy egy órával lefekvés előtt.

Szülőként arra is oda kell figyelnünk, hogy a neten mutatott viselkedésünket másolni fogja a gyerek. "Ha azt látja, hogy a szülője beszól valakinek a közösségi oldalon vagy trollkodik a kommentekben, akkor ne csodálkozzon, hogy a gyerek utánozza az ilyen viselkedést.

Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Az internet egy kisváros, és amit másokkal teszünk, azt idővel visszakaphatjuk." Akárcsak régen, most is ugyanaz teszi a jó szülőt. "A képernyő előtt töltött idő nem eleve káros. Mint oly sok helyzetben, ez is attól függ, milyen az adott műsor vagy tartalom, és mennyire engedjük a gyereket belemerülni vagy korlátokat szabunk a használatában", összegezte David Hill, az AAP szóvivője.

Ezek a testi tünetek jelzik, ha a gyerek túl sok időt tölt képernyő előtt

Néhány megfigyelés arról, hogyan ismerhetjük fel, ha egészségtelenül sokat ül a gyerek a képernyő előtt.
1. Túlsúly

A gyerek ül az iskolában, aztán ül otthon a számítógép vagy tévé előtt (függetlenül attól, hogy éppen hasznos tevékenységet végez, például a házifeladatot csinálja a gépen).

Az amerikai tizenévesek napi 7 órát képernyőznek,

ennek következménye, hogy 10-ből csupán 4 gyerek mozog legalább napi 1 órát, amennyi az Amerikai Gyermekorvosok Társasága szerint ajánlott a számukra. Magyarországon 5 óra a napi képernyős átlag.

2. Alváshiány

A képernyő kék fénye és a testmozgás hiánya rontja az alvásminőséget, aminek következményei lesznek a gyerek viselkedésében, tanulmányi előremenetelében és egészségi állapotában is, olvasható egy 3400 ausztrál gyereket vizsgáló 2014-es felmérésben.

Alvós állatka, kisgyerekek fontos plüssjátékai, rongyocskái Forrás: AFP/Photononstop

3. Kézfájdalom

A sok sms-ezés és videojátékozás ismétlődő ujj- és kézmozdulatokkal jár, ami megterhelő az ízületek és inak számára, gyakori fájdalmat okoz.

4. Fejfájás

Minél többet telefonál valaki, annál jellemzőbb rá, hogy visszatérő és elhúzódó fejfájással küzd, mutatta ki egy 2016-os török tanulmány, amelyet a Journal of Neurology and Psychology idegtudomány szakfolyóirat közölt.

Ezek a lelki tünetek jelzik, hogy a gyerek túl sok időt tölt képernyő előtt

1. Kényszerbetegség

Egy 2015-ös amerikai vizsgálatban 200 nyolcadikos diák közösségi médiahasználatát vizsgálták meg. Kiderült, hogy minél többször nézi meg a közösségi oldalát a diák, annál stresszesebb.

Volt olyan 13 éves, aki naponta több mint 100-szor csekkolta a profilját!

Ebben az életkorban eleve gyakori a lelki bizonytalanság, a beilleszkedési zavar, a kortársaknak való megfelelési kényszer, a csoportban betöltött státus miatti aggodalom. Az ismerősök és a lájkok gyűjtésével pozitív visszaigazolás szeretnének kapni – ám a tevékenység függőséget okozhat.

2. Negatív hatások

Az AAP szerint a képernyőn látottak károsan befolyásolják a gyerek véleményét például az étkezési szokások, alkoholfogyasztás, dohányzás, agresszív viselkedés tekintetében.

Forrás: Thinkstock

3. Figyelemhiány

Az okostelefon bármilyen korú gyereknél figyelemhiányt okozhat. Egy 2015-ös angliai felmérés szerint

a (tévé-, telefon-, számítógép-) képernyőfüggő gyerekek kevesebb ideig tudnak összpontosítani,

gyakrabban felejtenek el információkat és követnek el hibákat, továbbá gyengébb a térészlelési képességük – még olyankor is, amikor a közelben sincs semmilyen képernyős eszköz. Emiatt például elfelejtenek határidős feladatokat, nem figyelnek a közlekedési jelzésekre, elkalandozik a figyelmük beszélgetés közben, vagy kiesik a fejükből, miért mentek a lakás egyik részéből a másikba.