Szükség lesz általános alapjövedelemre, mert a robotok elveszik a munkát

deep learning, mesterséges intelligencia, robot
Robot egy esseni kiállításon 2012 augusztusában
Vágólapra másolva!
Elon Musk, az amerikai milliárdos űrvállalkozó úgy gondolja, hogy az „automatizálás” miatt előbb-utóbb szükség lesz egy mindenki számára elérhető, általános alapjövedelem bevezetésére, mert a robotok egyre több ember munkáját veszik el.
Vágólapra másolva!

„Az embereknek lesz idejük más dolgokat, összetettebb, érdekesebb dolgokat csinálni – mondta Musk a CNBC-nek. – Egész biztos több szabadidő lesz. És azután ki kell gondolnunk, hogyan fogunk beilleszkedni a mesterséges intelligencia által átszőtt világba és jövőbe.”

„Úgy gondolom, hogy végső soron egyfajta javított szimbiózisnak kell létrejönnie a digitális szuperintelligenciával” – mondta az üzletember.

Forrás: AFP/Eric Piermont

Elveszik a robotok a munkahelyeket

Mi történik majd, ha a robotok elveszik előlünk a munkahelyünket? Ez a kérdés már régóta foglalkoztatja az embereket. A robotok már most átvettek egyes ipari munkákat, de az úgynevezett „kreatív” munkát most kezdik fenyegetni az olyan médiacégek, amelyek mesterséges intelligencia használatával hoznak létre újsághíreket.

– mondta Musk.

Attól függetlenül, hogy az automatizálás felváltja-e az emberi munkát, vagy sem, egy univerzális alapjövedelemnek hihetetlen előnyei lennének. Az az elképzelés, hogy mindenki munka nélkül elegendő erőforrást kap a megélhetéshez, megoldaná a hajléktalanság és a szegénység problémáját, és megváltoztatná kulturális és gazdasági identitásunkat.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Csak a fantáziában létezik

Sajnos azonban ez a demokratikus szocialista paradicsom jelenleg csak a fantáziában létezik. A robotok valóban olyan exponenciális ütemben versenyezhetnek velünk a munkánkért, ami gazdasági válságot okozhat, ez pedig egy olyan társadalom általános elfogadásához vezethet, ahol mindenhez a kormány közreműködése szükséges.

A jövőkutatók, mint például Murray Shanahan és Google-nél dolgozó Ray Kurzweil szeretik azt gondolni, hogy a technika fejlődési görbéje exponenciális.

Ez azt jelenti, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor a technikánk felülemelkedik rajtunk, de legalábbis feleslegessé tesz bennünket.

Kurzweil szerint ez már akár 2045-re bekövetkezhet, más szakértők azonban kételkednek ebben.

Forrás: AFP/Carsten Koall

Új munkák születhetnek

A Gizmodoo-n megjelent cikk szerzője, Eve Peyser úgy gondolja, hogy a kapitalista Nyugat nem képes ekkora kulturális változásra. Nem kételkedik abban, hogy egyes emberi munkák feleslegessé válnak, de úgy véli, hogy képesek leszünk új munkák kitalálására használni a technikát.

Musk úgy hiszi, hogy az univerzális alapjövedelem elkerülhetetlen, de ki tudhatja, milyen furcsa munkákat tartogat számunkra a jövő. Még a marxista filozófus, Guy DeBord is azt gondolta az 1960-as években, hogy új alkalmazotti formákat kell létrehozni, mielőtt a munkaidő szintje „elviselhetetlenül alacsony értékre süllyed”.