Rémálmokba illő pókot találtak Ausztráliában

óriási pók
Vágólapra másolva!
Hatalmas pókot mentettek meg az állatvédők Ausztráliában. Az ízeltlábúról készült fotók valóságos tömeghisztériát indítottak el az interneten – írja a Science Alert tudományos portál.
Vágólapra másolva!

A Charlotte névre „hallgató” pókra még tavaly találtak rá önkéntesek, jelenleg egy állatvédelmi szervezet farmjának vendégszeretetét élvezi. Bár hivatalos mérések egyelőre nem születtek, sokan úgy vélik, a fotók alapján valószínűleg sikerült ráakadni az eddig felfedezett legnagyobb ausztrál vadászpókra.

Nem kell tőlük rettegni

A vadászpókok (Sparassidae) családjába tartozó fajok gyakoriak Ausztráliában. Impozáns méreteik mellett leginkább arról ismertek, hogy nem készítenek hálócsapdákat, hanem nemes egyszerűséggel levadásszák a kiszemelt zsákmányállatot.

Étlapjukon főként rovarok és más gerinctelenek szerepelnek, de gyíkokat is elejthetnek. Ijesztő küllemük ellenére szerencsére nem mérgezőek, így az emberre nem jelentenek veszélyt.

Hatalmas, de nem fog rekordot dönteni

Hivatalosan egyelőre nem sikerült meghatározni, hogy rendszertanilag Charlotte pontosan melyik fajba tartozik. Bár a fotók alapján valóban nagy termetű állatról beszélhetünk, nem szabad elfelejteni, hogy a képeken valószínűleg jóval termetesebbnek látszik valódi méreténél.

A vadászpókok közül a leghatalmasabb példányok az óriás vadászpókok (Heteropoda maxima) közül kerülnek ki. Ennek a fajnak a képviselőit 2001-ben fedezték fel egy laoszi barlangban.

Lábhosszuk 30 centiméter körül van, így nagyjából akkorák, mint egy nagyobb tányér.

Az állatvédő szervezet munkatársai most azt remélik, Charlotte hírnevének felhasználásával sikerül felhívni a figyelmet a pókok ökológiai fontosságára és védelmére.