Egy kígyóméretű földigiliszta Nagy-Britanniából

óriási giliszta
Vágólapra másolva!
A legnagyobb brit földigiliszta akkora volt, mint egy kisebb kígyó. Sajnos már csak múlt időben beszélhetünk róla, a gyűrűsférget ugyanis a kutatók elpusztították.
Vágólapra másolva!

Dave (ahogyan megtalálói elnevezték) nem volt egy átlagos földigiliszta (Lumbricus terrestris). Negyven centiméteres hossza és 26 grammos súlya tette igazán különlegessé. Az angliai Cheshire egyik veteményeskertjében éldegélt, és talán még ma is az általa kialakított földalatti folyosókban „kalandozna", ha nem pusztították volna el kíváncsi szakemberek. E barbárnak tűnő tett egyetlen célja az volt, hogy a „kissé" nagyra nőtt gyűrűsférget megőrizzék az utókor számára.

Emma Sherlock, a Londoni Természettudományi Múzeum szakértője alaposan meglepődött, amikor kezébe vette a gigantikus gilisztát tartalmazó dobozt.

„Amikor kinyitottam a ládát, teljesen meghökkentem az állat méretén. Amellett, hogy hihetetlenül hosszú volt, kétszer annyit nyomott, mint egy átlagos, vadon élő földigiliszta. Súlya megegyezett egy kisebb tábla csokoládé súlyával" – mondta Sherlock a BBC-nek. Egyelőre nem tudni, hogyan nőhetett ekkorára Dave.

Lehet, hogy hamarosan még nagyobb földigilisztákat találnak

A Londoni Természettudományi Múzeum egyik most is futó projektje az úgynevezett „Földigiliszta-megfigyelő program". Ennek keretében országszerte felmérik Nagy-Britannia földigiliszta-állományát, így elképzelhető, hogy hamarosan Dave-nél is termetesebb gyűrűsféregre akadnak a kutatók.

A korábbi rekordtartó egyébként egy skót földigiliszta volt. A Small-szigetek egyik tagján talált „bestia" testhossza elérte a 39,6 centimétert. Érdekes, hogy Dave-hez képest viszonylag könnyűnek számított, testtömege mindössze 12,6 gramm volt.