Egy hormon mind felett

ecetmuslica
Makrofotó egy ecetmuslicáról
Vágólapra másolva!
A rovarok stresszhormonjainak meghatározása egy lépést jelenthet a környezetbarát rovarirtók kifejlesztéséhez. Svéd kutatók most felfedezték, hogy az ecetmuslicákban egyetlen hormon hangolja össze a stresszreakciókat.
Vágólapra másolva!

Az állatok naponta átélik a stresszt, amelyet a legkülönbözőbb környezeti tényezők váltanak ki. A rendkívüli hideg vagy meleg, az élelem- vagy vízhiány és az oxidánsok mind felboríthatják a belső egyensúlyt (homeosztázist), így stresszt váltanak ki. A stressz elleni védekezésként az állatok különféle élettani és viselkedési mechanizmust fejlesztettek ki az evolúció folyamán, és ezeket számos agyi hormon szabályozza.

Rovarokban a korazonin az első ismert stresszhormon

Az emberekben olyan hormonok szabályozzák a stresszt, mint az adrenokrotikotrop hormon és a kortizol. De ezek a hormonok hiányoznak a rovarokból és más gerinctelenekből. Tehát hogyan birkóznak meg a rovarok, a földkerekség legsikeresebb állatai a stresszel?

Erre a választ egy majdnem három évtizede felfedezett hormon adta meg, amelyről most derült ki, hogy az ecetmuslica számos stresszreakcióját szabályozza.

Makrofotó egy ecetmuslicáról Forrás: Flickr / Macroscopic Solutions

A Stockholmi Egyetem kutatócsoportja, Dick Nässel vezetésével kimutatta, hogy az úgynevezett korazonin hormon ellensúlyozza a muslicában a stresszhatást, és helyreállítja az állatok belső egyensúlyát. Az eredmények az Open Biology folyóiratban jelentek meg.

Környezetbarát rovarirtók

A kutatások hozzájárulhatnak új, szelektív, környezetbarát rovarirtók kifejlesztéséhez is.

„Azt vizsgáljuk, hogy vajon a korazonin kölcsönhatásba lép-e az agy többi hormonjával – mondta Meet Zandawala, a cikk társszerzője. – Meg akarjuk határozni a rovarok különböző stresszhormonjait, és ezt az információt felhasználni arra, hogy környezetbarát módokat találjunk a kártevő rovarok populációszabályozására és egyúttal az olyan hasznos rovarok védelmére, mint a méhek.