Megvan, hol épülhet fel az egyik legnagyobb teleszkóp

TMT
Vágólapra másolva!
A Hawaii-szigetek helyett a Kanári-szigeteken építhetik fel a világ egyik legnagyobb teleszkópját, ha a csendes-óceáni szigeteken nem engedélyezik a projektet – jelentette be a harmincméteres tükörátmérőjű teleszkóp, a TMT (Thirty Meter Telescope) építését felügyelő nemzetközi testület.
Vágólapra másolva!

A projekt kormányzótanácsa a múlt héten tanácskozott arról, hogy alternatív helyet keres a TMT számára azután, hogy a Hawaii Legfelsőbb Bíróság néhány hónapja a helyiek és környezetvédők tiltakozására érvénytelenítette a hawaii Mauna Kea vulkán csúcsára tervezett TMT építésére kiadott engedélyt, és úgy döntött, mindaddig nem kaphat engedélyt a projekt, amíg újabb meghallgatás keretében nem mérlegelik az ellenzők petícióját.

A több milliárd dolláros projekt kaliforniai és kanadai egyetemek, valamint japán, kínai és indiai intézetek együttműködésében valósul meg.

A jelenlegi csillagászati teleszkópoknál lényegesen nagyobb TMT 30 méter átmérőjű főtükre 492 darab, egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni.

A gigantikus berendezésnek köszönhetően a tudósok tanulmányozhatják – többek között – az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját, valamint vizsgálhatják, hogy ezek milyen kölcsönhatásba lépnek a szupermasszív fekete lyukakkal.

TMT (Thirty Meter Telescope) Forrás: TMT

Nem tudni, miért ezt a helyet választották

Az igazgatótanács által kedden közzétett közlemény szerint a Kanári-szigetek legnyugatibb szigetét, La Palmát választották alternatívaként. A testület nem indokolta meg, hogy miért erre a térségre esett a választás.

Henry Yang, a testület elnöke hangsúlyozta, hogy továbbra is Hawaiit tartják elsődleges helyszínnek, és minden erőfeszítést meg fognak tenni, hogy megszerezzék az engedélyt.

A Mauna Kea ideális a teleszkóp megépítésére, hiszen az év 300 napján tiszta az égbolt, és minimális a fény- és a levegőszennyezettség mértéke. Ugyanakkor az őslakos hawaiiak tiltakoznak a tervek ellen, mivel szent helynek tartják a hegyet: úgy tartják, hogy Hawaii istene a vulkán tetején lakik, ráadásul ott van legszentebb és legmélyebben tisztelt őseik temetkezési helye is.

A helyi illetékes hatóság október 20-án kezdett újabb meghallgatásokat az ügyben, döntés a The New York Times amerikai napilap szerint csak jövőre várható.