Miért nem ütköznek össze soha a madarak a levegőben?

madár
Jégmadár (Alcedo atthis)
Vágólapra másolva!
A madarak mindig elkerülik egymást még akkor is, ha látszólag összeütközéshez vezetne a röppályájuk. Ausztrál kutatók kiderítették, hogy az egymás felé tartó madarak mindig jobb felé kerülnek és időnként a repülési magasságot is korrigálják.
Vágólapra másolva!

A madaraknak évmilliók álltak rendelkezésre a repülési képességük tökéletesítésére, amely valóban lenyűgöző. Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói elhatározták, hogy kiderítik, hogyan sikerül elkerülniük az összeütközéseket még a zsúfolt rajokban repülő madaraknak is. Abban bíztak, hogy eredményeik felhasználhatók lesznek az emberi repülési ütközések elkerülésében is.

Hullámos papagájok az alagútban

A kutatók tíz hullámos papagájt választottak ki a kísérletekhez, és 102-szer röptették őket egymással szemben egy alagútban. A madarak egyszer sem ütköztek össze.

A papagájok mindig jobbra kanyarodással kerülték el a frontális ütközéseket, illetve néhány esetben a repülési magasság változtatásával oldották meg a helyzetet.

Automata rendszerekben használnák a tapasztalatokat

„Ahogy a légi forgalom egyre zsúfoltabbá válik, egyre növekszik a nyomás megbízható automata rendszerek kidolgozására az emberes és az ember nélküli repülők irányításához" – mondta a PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, Mandyam Srinivasan.

Forrás: Wikimedia Commons

– tette hozzá.

A madarak módszere meglehetősen egyszerűnek tűnik, de a kutatók úgy vélik, hogy a „jobbra tarts" szabály a magasságváltoztatással kapcsolatos vezérelvvel együtt hasznos lehet az ember nélkül repülők irányításában és a robotpilóta rendszerekhez.