NASA-bejelentés: valamit találtak a Jupiter holdján

Europa, gejzírkitörés
Fantáziarajz egy gejzírkitörésről az Europa felszínén
Vágólapra másolva!
Meglepő felfedezést tettek a NASA tudósai a Jupiter holdjával, az Europával kapcsolatban. Az eredményeket szeptember 26-án, hétfőn, magyar idő szerint este 8 órakor jelentik be egy sajtótájékoztató keretében.
Vágólapra másolva!

A bejelentésről egyelőre semmi részletet nem tudni, a NASA kedden kiadott közleményében mindössze annyit írt, hogy olyan folyamatokat figyeltek meg az égitesten, amelyek kapcsolatban vannak a felszín alatt húzódó, feltételezett óceánnal. Az új információkat a Hubble űrtávcsövet üzemeltető kutatók bocsátották az amerikai űrügynökség rendelkezésére.

Az élőben is követhető konferencián az alábbi kutatók lesznek jelen:

  • Paul Hertz, a NASA asztrofizikai részlegének igazgatója
  • William Sparks csillagász, a baltimore-i Űrteleszkóp Tudományos Intézet munkatársa
  • Britney Schmidt, a Georgiai Műszaki Intézet Föld- és Légkörtudományi Tanszékének adjunktusa
  • Jennifer Wiseman, a Hubble-projekt egyik vezető kutatója

Valószínűleg ezt jelenthetik be

A szakemberek jó ideje úgy gondolják, hogy ha a földön kívüli életet meg akarjuk találni, célszerű először az Europán kutakodni. Aki esetleg idegen élet megtalálásának bejelentésében reménykedik, persze csalódni fog, jelenleg ugyanis nem léteznek olyan kutatóeszközök, amelyek az Europa jege alá fúrva különböző organizmusokat keresnének.

A hold közepes átmérője 3100 kilométer, és a feltételezések szerint egy kiterjedt, folyékony vizű óceán rejtőzik a jeges felszín alatt. Ezen túl a tudósok úgy gondolják, az óceán érintkezik az égitest sziklás köpenyével, ami számos érdekes kémiai reakció lejátszódását teszi lehetővé.

A Jupiter Europa nevű holdja felszínét jégpáncél borítja. A jégkéreg alatt azonban folyékony víz alkotta óceánt tételeznek fel a tudósok Forrás: Nasa/Jpl/Ted Stryk

Habár a közelgő bejelentésről semmit nem tudni, beszédes, hogy a Hubble-projekt vezető kutatója is jelen lesz a konferencián. Emlékezetes, az űrteleszkóp 2012-ben lőtt felvételein hatalmas, hidrogént és oxigént tartalmazó, vagyis minden bizonnyal vízből – pontosabban valószínűleg vízpárából – álló felhőt fedeztek fel a kutatók az Europa déli pólusa környékén.

A számítások szerint az anyag 200 kilométer magasba lövellt ki a hold belsejéből, becslések szerint másodpercenként több tonna víz tört elő a felszín alól. A tudósok abban reménykednek, hogy egy jövőben küldendő űrszonda segítségével a gejzírekben talán rábukkanhatnak az ottani élet nyomaira.

Fantáziarajz egy gejzírkitörésről az Europa felszínén Forrás: Menchaca, NASA, HST

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a tudósok az évekkel ezelőtti megfigyelés óta – bár folyamatosan vizsgálták az Europát – nem észleltek újabb gejzírkitöréseket a holdon.

Lehetséges azonban, hogy ez most megtörtént, és ezt jelentik be a hétfői sajtótájékoztatón. Az eredményekről az Origo is beszámol majd.