Különleges párviadalról készült felvétel

kígyó, párviadal
Vágólapra másolva!
Két különböző fajba tartozó viperaféle küzdelmét rögzítette okostelefonjával egy amerikai nő – írja a Live Science tudományos portál. Hasonló felvételt korábban még senki sem készített.
Vágólapra másolva!

A viperafélék hímjeire jellemző, hogy vad, „birkózásra" emlékeztető párviadalokat vívnak a nőstények kegyeiért. Két különböző fajba tartozó viperaféle harcát azonban idáig nem sikerült megfigyelnie a szakembereknek.

Most viszont nem csak megfigyelték, hanem videóra is vették a küzdelmet, amit a hüllők az Arkansas állambeli Snowball település külterületén vívtak. A felvételt készítő Dawn Kelly a videót megosztotta David Steen amerikai biológussal is, aki alaposan tanulmányozta a párviadalt.

Ilyet még nem figyelt meg senki

A filmen két jól megtermett, két méter hosszú hím viaskodik egymással. A küzdelem hosszú percekig tartott, és annyira lekötötte a hüllőket, hogy nem vették észre az őket kamerázó embert, aki alig pár lépésre volt csupán a csúszómászóktól.

A legszembetűnőbb, hogy a két kígyó két külön fajba tartozott – az egyik egy rezes fejű mokasszinkígyó (Agkistrodon contortrix), a másik egy vízi mokasszinkígyó (Agkistrodon piscivorus).

Steen szerint a kígyók viselkedését nehéz kontrollált körülmények között tanulmányozni, így sok mindent nem tudunk róluk, többek között azt sem, milyen kapcsolatba lépnek egymással a különböző fajok. „Tudomásom szerint korábban soha senki nem dokumentálta két különböző viperafajba tartozó egyed küzdelmét" – hangsúlyozta a felvétel fontosságát a biológus.

Steen hozzátette, a látottak alapján nagyon úgy néz ki, hogy a két hím egy, a videón nem látható nőstényért küzdött, ami azért meglepő, mert a különböző fajba tartozó viperafélék nem tudnak egymással szaporodni. A felvételt jelenleg több kutató is tanulmányozza.

Azt sem tudjuk megállapítani például, hogy a felvételen szereplő viselkedési forma elterjedtnek számít-e a természetben" – mondta Steen, aki hozzátette: a látottak alapján lehetséges, hogy érdemes újragondolni, mennyire is ismerjük valójában a különböző kígyófajok egymáshoz való viszonyulását.