Minden eddiginél pontosabban modelleztek egy dinót

dinó, rekonstrukció
Vágólapra másolva!
Egy kréta kori dinoszauruszcsoport egyik tagjának fosszíliája annyira jól megőrződött, hogy a maradvány alapján meghatározható az őshüllő bőrszíne is. Ennek köszönhetően az ősállatról sikerült egy minden eddiginél realisztikusabb modellt készíteni.
Vágólapra másolva!

Dr. Jakob Vinthernek, a Bristoli Egyetem kutatójának egy 120 millió éve élt dinoszaurusz, a Psittacosaurus élethű rekonstrukcióját sikerült elkészítenie.

Szerencséjére rendelkezésére állt egy kitűnő állapotban megőrződött ősmaradvány, amely nemcsak a teljes csontvázat és a lágyszöveteket őrizte meg, de az ősállat bőrének pigmentjeit is.

Forrás: Jakob Vinther

A tudósok a modell elkészítése előtt gondosan megvizsgálták a csontokat, és tanulmányozták a megőrződött pikkelyeket és izomstruktúrát. A rekonstruált pigmentmintázat alapján arra következtetnek, hogy a Psittacosaurus erdei környezetben élhetett, és kiválóan álcázta magát.

– mondta Vinther.

A Psittacosaurus – amely a Triceratops távoli rokona – fejének mindkét oldalán szarv helyezkedett el, farkát tollszerű struktúrák borították. A maradványra eredetileg Kínában bukkantak rá a szakemberek.