Megmentette faját a kanos óriásteknős

Diego
Fotó Diegóról
Vágólapra másolva!
Diegónak, az óriásteknősnek sokat köszönhetnek fajtársai. A nagy szexuális étvággyal rendelkező hím ugyanis 800 utódot nemzett élete során és ezzel megmentette faját a kihalás fenyegető árnyától.
Vágólapra másolva!

Diego a Chelonoidis hoodensis tudományos néven ismert óriásteknős-csoportba tartozik. E faj az 1960-as években még a kihalás szélén állt, mindössze 14 egyed élt szabadon – 2 hím és 12 nőstény – a Galápagos-szigetcsoport egyik tagján, Espanola szigetén, amely természetes élőhelye ezeknek az állatoknak.

Öreg példány nagy szexuális étvággyal

Most 2000 fogságban tartott Chelonoidis hoodensis teknőst eresztettek szabadon.

A legérdekesebb felfedezés, hogy genetikai vizsgálatok bebizonyították, 40 százalékukat Diego nemzette.

„Szexuálisan nagyon aktív hímről beszélhetünk, nagyban neki köszönhető, hogy a szigetet faja most ismét benépesítheti" – mondta Washington Tapia, a Galápagosi Nemzeti Park munkatársa az AFP francia hírügynökségnek.

Fotó Diegóról Forrás: AFP/Rodrigo Buendia

Ami a szóban forgó "teknősurat" illeti, 80 kilogrammot nyom, testmagassága 90 centiméter és másfél méter hosszú. Életkorát csak becsülni tudják a szakemberek, de valószínűleg messze túl van már a 100-on. Jelenleg Santa-Cruz szigetének egyik létesítményében él hat nőstény társaságában.

A természetvédő kutatók továbbra is számítanak a matuzsálemi hüllő nagy szexuális étvágyára. Az állat egyébként gondozói elmondása szerint remek formában van.

Nem minden galápagosi teknőst sikerült megmenteni

Habár Diego esete egy sikertörténet, nem minden galápagosi teknősfaj tekinthető szerencsésnek.

Az egyik leghíresebb eset Magányos George-nak a pusztulása, amely a pinta-szigeti teknősöknek (Chelonoidis nigra abingdonii) az utolsó képviselője volt. Kimúlásával az alfaj is eltűnt a föld színéről. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy a Galápagos-szigeteket ismét benépesíthessék az őshonos teknősfajok.