Hová tűnnek télen a szúnyogok?

A szúnyogirtás tudományos módszere,  oxitec
Június óta eddig több mint 600 ezer hektáron irtották a szúnyogokat.
Vágólapra másolva!
Nem nagyon sajnáljuk, amikor a hideg idő beköszöntével eltűnnek a kellemetlen rovarok, köztük a szúnyogok is. Látszólag elpusztulnak, de tavasszal mégis újra megjelennek. Miért nem fagynak meg ezek az állatok, hogyan vészelik át a számukra kedvezőtlen időszakot?
Vágólapra másolva!

A szúnyogok a legjobban gyűlölt rovarok közé tartoznak. Tavasztól őszig a legtöbb ember életét megkeserítik csípéseikkel, és még szerencsésnek mondhatja magát az, aki kellemetlen viszketéssel megússza, és nem kap súlyosabb betegséget a csípéstől.

Hidegvérű állatok

A hideg idő beálltával azonban szinte egy csapásra eltűnnek. Ez azonban csak a látszat, mert télen is köztünk vannak, csak elbújnak valamilyen alakban.

A szúnyogok a többi rovarhoz hasonlóan változó testhőmérsékletű („hidegvérű") állatok, ezért a testhőmérsékletük a környezetéhez hasonló. Bizonyos hőmérséklet fölött és alatt nem működik normálisan a szerveztük. Ezeket a kedvezőtlen időszakokat nyugalmi állapotban vészelik át.

A rovarok, így a szúnyogok nagy része is elpusztul a tél beállta előtt. Néhányan azonban túlélik a telet és gondoskodnak a faj fennmaradásáról.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

Ellenálló pete és lárva

Egyes szúnyogok télre kemény petéket raknak le, amelyek a talajban fekszenek alvó állapotban tavaszig. Késő nyáron vagy ősszel a nőstény szúnyogok egyesével rakják le téli petéiket olyan helyekre, ahol nedves a talaj. A peték akkor kelnek ki, amikor a körülmények újra kedvezőekké válnak, rendszerint tavasszal, amikor emelkedni kezd a hőmérséklet és elég csapadék hullik.

Bizonyos szúnyogok lárvaállapotban élik túl a telet. Minden szúnyoglárvának szüksége van vízre még télen is. Ahogy a víz hőmérséklete csökken, ez nyugalmi állapotot vált ki a szúnyoglárvában, amely felfüggeszti a további fejlődését és lelassítja az anyagcseréjét.

Végül akad néhány olyan kifejlet nőstény szúnyog is, amely nyugalmi állapotban, elbújva képes túlélni a telet. E nőstények első dolga tavasszal, amikor magukhoz térnek, hogy vért szívjanak és lerakják a petéiket. Ez után nem sokkal el is pusztulnak.