A becsípettség érzése attól függ, kikkel iszunk

alkohol
Már kis mértékben is veszélyt jelent az egészségre
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint annak megítélése, hogy mennyire vagyunk becsípve nem annyira attól függ, hogy mit, hanem attól, hogy kikkel iszunk. Amikor kezdünk berúgni, egyre inkább figyeljük a körülöttünk lévő iszogatókat, és saját ittasságunkat hozzájuk viszonyítva bíráljuk el, nem pedig annak alapján, hogy mit gondolunk arról, mennyit ittunk.
Vágólapra másolva!

A BMC Public Health szabad hozzáférésű folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberek nagyobb valószínűséggel alábecsülik saját ivási mennyiségüket, ittassági szintjüket és az ezzel járó kockázatokat, ha más hasonlóan vagy még jobban ittas személyek társaságában vannak, mint akkor, ha józanabb emberek veszik körül őket.

Nem az alkohol mennyisége, a társaság a lényeg Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexey Kudenko

Ittas emberek között mi is többet iszunk

„A kutatók abból a régi feltételezésből indultak ki, hogy azok, akik a legtöbb alkoholt fogyasztják, tévésen azt képzelik, hogy mindenki más túlzásba viszi az ivást" – mondta Simon Moore, a cikk egyik társszerzője. „Most kiderült, hogy függetlenül attól, mennyire részeg valaki,

A tanulmányhoz a kutatók különböző társadalmi csoportba tartozó 1862 egyén (átlag 27 éves) leheletének alkoholkoncentrációját mérték. Az önkénteseket péntek és szombat este 8 és hajnal 3 óra között figyelték meg négy helyszínen iszogatás közben.

A többség alábecsüli az ittasságát

Az egyéneket nyolc referenciacsoportra osztották (minden nemből egy-egy csoport, egy-egy helyen), és minden csoportban rangsorolták a leheletben mért alkoholkoncentrációt.

Az 1862 önkéntes közül 400-nak tettek fel olyan kérdéseket, hogy „Milyen részeg vagy most?", „Mennyire kirívó a ma esti ivásod?", „Ha minden héten annyit innál, mint ma, akkor milyen valószínűséggel károsítaná ez az egészséged/májadat a következő 15 évben?"

Az italozók alábecsülhetik az elfogyasztott alkohol mennyiségét Forrás: PhotoAlto/Gérard Launet

Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek átlagosan mérsékelten ittasnak és az egészségi kockázatot mérsékeltnek érezték, noha a leheletük alkoholszintje meghaladta az USA-ban illetve az Egyesült Királyságban definiált ittas vezetési szintet.

Józanokat a kocsmákba!

Érdekes azonban, hogy az önkénteseknek a saját részegségi szintjükkel és

az ivási kockázattal kapcsolatos megítélése nagy mértékben függött attól, hogy a többiek mennyire voltak ittasak körülöttük.

„Ennek nagyon fontos következményei lehetnek a tekintetben, hogy miként dolgozhatunk a túlzott alkoholfogyasztás csökkentése érdekében" – mondta Moore. „Dolgozhatunk azon, hogy csökkentsük a nagyon részeg emberek számát az ivóhelyeken, vagy növelhetjük a józan emberek létszámát.

Elméletünk azt jósolja, hogy az utóbbi megközelítésnek van a legnagyobb hatása."