A BMC Public Health szabad hozzáférésű folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberek nagyobb valószínűséggel alábecsülik saját ivási mennyiségüket, ittassági szintjüket és az ezzel járó kockázatokat, ha más hasonlóan vagy még jobban ittas személyek társaságában vannak, mint akkor, ha józanabb emberek veszik körül őket.
„A kutatók abból a régi feltételezésből indultak ki, hogy azok, akik a legtöbb alkoholt fogyasztják, tévésen azt képzelik, hogy mindenki más túlzásba viszi az ivást" – mondta Simon Moore, a cikk egyik társszerzője. „Most kiderült, hogy függetlenül attól, mennyire részeg valaki,
ha olyanokat lát maga körül, akik ittasabbak, mint ő, kevésbé érzi veszélyesnek, hogy még többet igyon."
A tanulmányhoz a kutatók különböző társadalmi csoportba tartozó 1862 egyén (átlag 27 éves) leheletének alkoholkoncentrációját mérték. Az önkénteseket péntek és szombat este 8 és hajnal 3 óra között figyelték meg négy helyszínen iszogatás közben.
Az egyéneket nyolc referenciacsoportra osztották (minden nemből egy-egy csoport, egy-egy helyen), és minden csoportban rangsorolták a leheletben mért alkoholkoncentrációt.
Az 1862 önkéntes közül 400-nak tettek fel olyan kérdéseket, hogy „Milyen részeg vagy most?", „Mennyire kirívó a ma esti ivásod?", „Ha minden héten annyit innál, mint ma, akkor milyen valószínűséggel károsítaná ez az egészséged/májadat a következő 15 évben?"
Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek átlagosan mérsékelten ittasnak és az egészségi kockázatot mérsékeltnek érezték, noha a leheletük alkoholszintje meghaladta az USA-ban illetve az Egyesült Királyságban definiált ittas vezetési szintet.
Érdekes azonban, hogy az önkénteseknek a saját részegségi szintjükkel és
az ivási kockázattal kapcsolatos megítélése nagy mértékben függött attól, hogy a többiek mennyire voltak ittasak körülöttük.
„Ennek nagyon fontos következményei lehetnek a tekintetben, hogy miként dolgozhatunk a túlzott alkoholfogyasztás csökkentése érdekében" – mondta Moore. „Dolgozhatunk azon, hogy csökkentsük a nagyon részeg emberek számát az ivóhelyeken, vagy növelhetjük a józan emberek létszámát.
Elméletünk azt jósolja, hogy az utóbbi megközelítésnek van a legnagyobb hatása."