Lenyűgöző felvételek a Mars ősi szikláiról

Mars
A Murray Buttes régió tanúhegyei
Vágólapra másolva!
A NASA Curiosity marsjárója jelenleg a Sharp-hegy környékén kutatgat. Ennek során több színes fotót is készített, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra a szakemberek.
Vágólapra másolva!

A felvételek szeptember 8-án készültek a Gale-kráter közepén található Sharp-hegy alacsonyabban fekvő részén, az úgynevezett Murray Buttes régióban, olvasható a Science Alert tudományos weboldalon.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A hegyet még az 1970-es években fedezték fel a tudósok. Réteges felépítésű, magassága meghaladja az 5 kilométert, és nagyjából 2 milliárd évvel ezelőtt keletkezett.

A Sharp-hegység lejtője. A távolban a Gale-kráter pereme látszik Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Ami a Murray Buttes régiót illeti, itt tanúhegyként ismert felszínformák látszanak. Ha egy terület valamilyen módon – például a víz vagy a szél eróziós tevékenysége révén – lepusztul, ám eredeti magassága és rétegződése a kőzetanyag keménysége révén itt-ott megőrződik, akkor az említett területeket tanúhegyeknek nevezzük. A Curiosity jelenleg ezeket a képződményeket vizsgálja.

A Murray Buttes régió tanúhegyei Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A fúrások befejeztével a rover a hegy magasabb részeit is meglátogatja majd, valamint a készített fotókból egy monumentálisabb panorámaképet is össze fognak állítani a szakemberek.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS