Festményszerű látványt nyújt a planktonvirágzás

plankton, tenger
Vágólapra másolva!
Akvarellképhez hasonló fotót készített az Európai Űrügynökség Sentinel-2A műholdja a Barents-tengeren zajló planktonvirágzásról.
Vágólapra másolva!

A fitoplankton a planktonközösség autotróf élőlényeinek összessége. Tagjai egyenként nagyon aprók, így szabad szemmel nem láthatók. Ha azonban elég nagy számban vannak jelen, zöldes elszíneződésként jelennek meg a víz felszínén, melyet a sejtjeikben lévő klorofill jelenléte okoz.

Ilyen állapotban a műholdak számára is könnyen fotózhatóvá válnak. Az újonnan publikált felvételt az ESA Sentinel-2a műholdja készítette, amely többek között a nagyvárosok terjeszkedéséről, természeti katasztrófák, például földrengések következményeiről, valamint a mezőgazdasági területek állapotáról közöl információkat.

Forrás: ESA

A mostanihoz hasonló jellegű felvételek azért is fontosak, mert nyomon lehet követni velük a vizek állapotának változását. Az algavirágzásnak ugyanis megvan az a veszélye, hogy csökkenti a víz oxigéntartalmát, ezért a halak megfulladnak, ami a halgazdaságok számára valóságos csapás. A műholdak által gyűjtött adatok előre jelezhetik ezeket a problémákat.