Közel merészkedik egy busz nagyságú űrszikla

aszteroida fantáziarajza
Föld mellett elsuhanó szteroida fantáziarajza
Vágólapra másolva!
Nagyon közel száguld el a Föld mellett ma egy busz nagyságú aszteroida. Becsapódástól természetesen nem kell tartani.
Vágólapra másolva!

Pontosan egy héttel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy egy 25–55 méter széles égitest mindössze 80 ezer kilométerre haladt el szülőbolygónk mellett. Ez a távolság igencsak csekély, egy frissen felfedezett űrszikla azonban még közelebb merészkedik szülőbolygónkhoz.

Az EarthSky csillagászati hírportál szerint ugyanis a 2016 RB1 katalógusnevű objektum nagyjából 38 ezer kilométerre lesz tőlünk. Mivel a Hold Földtől vett átlagos távolsága 38 4402 kilométer, így ez egy igen közeli „randevúnak” mondható. Az eseményre magyar idő szerint este 7 óra 12 perckor kerül sor.

Az aszteroidát alig 2 nappal ezelőtt fedezték fel a Virtuális Távcső projekt keretében. Az égitest hossza 14 méter körül van, és csak a déli félgömbön élők fogják tudni megfigyelni teleszkópok segítségével.

Forrás: The Virtual Telescope Project

Jön egy nagyobb objektum is

Nem a 2016 RB1 lesz az egyetlen égi látogató ma, a NASA adatbázisa szerint egy sokkal nagyobb, körülbelül másfél kilométer hosszú kisbolygó (250458 (2004 BO41)) is megközelíti a Földet, igaz, ez jóval távolabb lesz tőlünk apróbb társánál (11 millió kilométerre).