Sokat elárul valaki személyiségéről, hogy milyen mobilt választ

okostelefon
Egyre többen élik a magánéletüket is a virtuális térben
Vágólapra másolva!
Egy brit doktorandusz több érdekes személyiségbeli különbséget fedezett fel az androidos mobilokat és az iPhone-t választó felhasználók között.
Vágólapra másolva!

Heather Shaw, a Lincoln Egyetem Pszichológiai Iskolájának doktorandusza két kutatást végzett munkatársaival, amelyben az iPhone-t és az androidos okostelefonokat (pl. Samsung Galaxy, Nexus márkák) használók személyiségét hasonlította össze. Az eredményeket a brit pszichológiai társaság éves konferenciáján mutatja be szeptember 1-jén Cardiffban.

Fele sem igaz annak, amit a két tábor híveiről feltételeznek

Az első tanulmányban arra kértek 240 résztvevőt, hogy töltsenek ki egy kérdőívet arról, hogy milyen tulajdonságokat társítanak az egyes okostelefon-típusok használóihoz.

A második tanulmányban összevetették ezeket a sztereotípiákat 530 androidos telefont és iPhone-t használó ember tényleges személyiségvonásaival.

Az okostelefon napjainkra elengedhetetlen eszközzé vált Fotó: Mudra László - Origo


Az első tanulmány eredményei azt mutatták, hogy

az androidos okostelefont használókról nagyobb őszinteséget és szerénységet tételeznek fel,

kellemesebb és nyitottabb személyiségeknek, de kevésbé extrovertáltaknak vélik őket, mint az iPhone-t használókat.

Az androidos okostelefonokat és az iPhone-t használók személyiségjegyeit vizsgálta az új kutatás Forrás: Photononstop/Philippe Turpin


A második tanulmányból kiderült, hogy a személyiségbeli sztereotípiák zöme nem állja meg a helyét a valóságban, csupán az őszinteség és a szerénység fordult elő nagyobb arányban az Android-használóknál.

Az iPhone státuszszimbólum

A kutatók azonban kimutatták, hogy

a nők kétszer nagyobb valószínűséggel birtokolnak iPhone-t, mint egy androidos telefont.

Amikor a „hasonlóság elkerülése” jellemzőjét vizsgálták, ami azt írja le, mennyire szeretnek az emberek ugyanolyan terméket birtokolni, mint mások, az Androidot használók jobban kerülték a hasonlóságot, mint az iPhone-t használók.

Az Apple iPhone státuszszimbólumként is funkcionál Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd


Végül az iPhone-t használók inkább gondolták azt, hogy fontosabb egy magas státuszú telefont birtokolniuk, mint az Androidot használók.

– magyarázta Shaw. – Az okostelefon-választás a legalapvetőbb szintje az okostelefonos személyiségelemzésnek, de még ez is sokat elárul számunkra a felhasználóról.”

Az alkalmazások még többet elárulhatnak

Shaw elmondta továbbá, hogy azt is tervezik megvizsgálni, milyen kapcsolat áll fenn a felhasználók személyiségjegyei és az általuk letöltött alkalmazások között.

Forrás: Apple


„Egyre nyilvánvalóbb, hogy az okostelefonok a felhasználók digitális miniváltozatává válnak, emiatt sokan nem szeretjük, ha mások is használják a mobilunkat, mert sokat elárul rólunk” – tette hozzá Shaw.