Nem idegen civilizáció küldte a titokzatos rádiójeleket

SETI
Vágólapra másolva!
Nem idegen civilizációtól származik az elmúlt napokban felkapott rejtélyes rádiójel – nyilatkozták a szignált fogó rádióteleszkópot üzemeltető orosz kutatók. A szakemberek arra gyanakodnak, hogy a zavart egy orosz katonai műhold okozhatta.
Vágólapra másolva!

Alaposan felkavarta a hazai és nemzetközi sajtót egy hír, mely szerint idegen naprendszerből érkező rádiójeleket fogott az Orosz Tudományos Akadémia által működtetett, Zelencsukszkajában található rádióteleszkóp még 2015. május 15-én. Az ismeretlen eredetű jelek a HD 164595 katalógusnevű, 6,3 milliárd éves csillag felől érkeztek, amely nagyjából 95 fényévnyire van Földünktől, és a Herkules csillagképben található. A jelek tulajdonságai alapján kezdetben arra gondoltak, hogy akár földön kívüli civilizáció is küldhette őket, most azonban megszólaltak az érintett orosz kutatók is, akik alaposan lehűtötték a kedélyeket.

– mondta Julia Szotnyikova, az Orosz Tudományos Akadémia Asztrofizikai Obszervatóriumának munkatársa egy közleményben.

Úgy néz ki, arra is van válasz, mi okozhatta az erős szignált, a szakértők egy orosz katonai műholdra gyanakodnak. Egy ehhez hasonló űreszköz miatt ugyanis fogtak már a mostanihoz hasonló jeleket még a szovjet érában, nyilatkozta Alexander Ipatov, az Orosz Tudományos Akadémia Alkalmazott Csillagászati Intézetének igazgatója a TASZSZ orosz hírügynökségnek. A kutatócsoport hamarosan egy hivatalos közleményt is kiad az észlelésről.

Forrás: SETI

Fel kell készülni a hasonló esetekre

Az ügyben Seth Shostak, a SETI kutatója is megszólalt.

A tudós szerint az ilyen téves riasztások sokszor előfordulnak a földön kívüli élet keresése során.

Ha a szakemberek találnak valami érdekeset, akkor a következő lépés az, hogy alaposan megvizsgálják az észleléseket. A SETI egyébként megpróbálta újra detektálni a rádiójeleket az ATA (Allen Telescope Array) rádiótávcső-hálózat segítségével, de végül nem találtak semmilyen fejlett civilizációra utaló nyomot. A kudarc ellenére Shostak és kollégái tovább keresik majd az ígéretesnek tűnő jeleket és exobolygókat.

Shostak a Space.com csillagászati portálnak elmondta, hogy ilyen esetben könnyen cinikussá válhat az ember. „No, ismét egy tévedés” – mondhatják az örök kétkedők. A kutató ugyanakkor megjegyezte: sok hasonló lelombozó eredménybe fogunk még belefutni a jövőben, erre mindenképpen fel kell készülni.