Sokat elárulhat a repülő őshüllők fejlődéséről egy új lelet

Vágólapra másolva!
Egy eddig ismeretlen, mára kihalt repülő hüllőfaj fosszíliájára bukkantak a kutatók Argentínában.
Vágólapra másolva!

Az Allkaruen koi (magyarra fordítva „ősi agy") tudományos névre keresztelt faj maradványait Chubut tartományban találták meg, írja a kiadott sajtóközlemény. Számos csontmaradvány mellett előkerült az ősállat kiváló állapotban megőrződött koponyája is.

A tudósok szerint a korai jura időszakban élt állat a pteroszauruszok rendjének tagja volt. E lények a dinoszauruszok „közeli unokatestvéreként" az első olyan gerincesek közé tartoztak, amik a repülés képességét elsajátították. Több különleges tulajdonságuk is segítette ezeket az ősállatokat, hogy a levegő uraivá váljanak. Ilyenek voltak az üreges, pneumatikus csontok, melyeknek köszönhetően az őshüllő könnyűnek számított, vagy a megnyúlt „ujjak" amik a szárnymembránt feszítették ki.

Forrás: Gabriel Lío

A pteroszauruszok idegrendszerének anatómiájáról idáig csak néhány háromdimenziósan megőrződött maradvány árulkodott, a rend evolúciójáról képet adó átmeneti formák viszont nem kerültek a kutatók kezébe. Ezért is számít fontosnak a mostani felfedezés. A neuroanatómiai jellegzetességek megismeréséhez a tudósok számítógépes tomográfiával készítettek háromdimenziós képet az Allkaruen belső füléről és koponyájának belső részéről. Többek között ezek ismeretében sikerült elhelyezni a pteroszauruszok családfáján az újonnan talált fajt.

„Ha az agyi fejlődést és a repüléshez való alkalmazkodást nézzük, az Allkaruen egy átmeneti állapotot jelent a pteroszauruszok fejlődésében, így az eredmények fontos információkat szolgáltatnak a repülő őshüllők evolúciójának megismeréséhez", fejtette ki Diego Pol, a PeerJ című szakfolyóiratban megjelent publikáció szerzője.