Rejtélyes lila gömböt fedeztek fel az óceán mélyén

lila gömb
Vágólapra másolva!
Furcsa, fénylő, lila gömböt fedeztek fel tengerbiológusok az óceán fenekén. Egyelőre nem tudni, pontosan mit is találtak a kutatók. A szakértők szerint valószínűleg egy új puhatestű fajról lehet szó.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Nautilus-expedíciójának keretében tett felfedezés mind a kutatókat, mind az internetezőket izgalomba hozta. A kaliforniai Csatorna-szigetek közelében talált rejtélyes gömb az eddigi vizsgálatok szerint vélhetően valamilyen vízi puhatestű lehet, amely a csupaszkopoltyús csigák csoportjába tartozik. Az alrendnek jelenleg több mint 3000 különböző formájú és színű faja ismert.

A videóban jól látszik, hogy a gömb nem csupán az expedíció résztvevőinek figyelmét keltette fel, hanem egy rákét is, a „zsákmány” azonban végül a tudósoké lett.

A „gömböt” egy robot-tengeralattjáró segítségével gyűjtötték be további vizsgálatok céljából. A kutatók az expedíció Youtube-csatornáján hozzátették: elképzelhető, hogy több évig is eltarthat majd, mire megerősítik, hogy valóban új fajt találtak-e.

Addig is maradnak a találgatások, amelyekből nincs hiány. Egyes vicces kedvű hozzászólók már ott tartanak, hogy egy új pokémonra sikerült szert tenniük a tengerbiológusoknak.