Vérvörös tó a NASA felvételén

vörös tó
Vágólapra másolva!
Vérvörösnek látszik az iráni Urmia-tó a NASA felvételén. A szokatlan szín mikroorganizmusok tevékenységéről árulkodik.
Vágólapra másolva!

Az Urmia-tó egy sóstó Irán északnyugati részén. A nyár folyamán a tó vízszintje lecsökkent, ami miatt az még sósabbá vált. Ez kedvezett bizonyos baktériumok és algák elszaporodásának, írja a Live Science.

A NASA műholdja az elmúlt időszakban két felvételt is készített a tóról. Az április 23-án publikált képen a víz még kékeszöld színben pompázik, a július 18-án készített fotón azonban már élénkvörösnek látható.

Forrás: NASA Earth Observatory

Mindez szezonális változásokra vezethető vissza. A hóolvadás és heves esőzések biztosítják a vízutánpótlást a tavaszi időszakban, ami miatt ilyenkor a sókoncentráció alacsonyabb. A nyári időszakban azonban jóval kevesebb eső esik és a párolgás is erősebb, így a víz sósabbá válik.

Ez kedvez néhány mikroorganizmus szaporodásának, többek között a Halobacteriaceae mikrobáknak és a Dunaliella nevű algacsaládnak. Előbbi az egyedi pigmentje, utóbbi az előállított karotinoidok révén teheti pirossá a tó vizét. A tudósok szerint valószínűleg mindkét élőlény hozzájárult a bizarr elszíneződéshez.