Újabb rekordot döntött a meleg

jegesmedve
Jegesmedve (Ursus maritimus) ugrik egy úszó jégtáblára
Vágólapra másolva!
Olvadó jégtömbök, forró levegő, 14 egymást követő hónap, amelyben melegebb volt, mint száz évvel ezelőtt. A NASA mérései alapján rekordot döntött a globális felmelegedés.
Vágólapra másolva!
Egy jegesmedve ugrik az egyik jégtáblára az alaszkai Barter szigeten. Egyre kisebb az élettere. Forrás: Biosphoto/© Patrick Kientz / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Patrick Kientz

2016 első fele melegebb volt, mint amit valaha feljegyeztek - írta meg a CNN a NASA keddi bejelentése alapján, amelyből az is kiderül, hogy

a sarki jég 40%-kal kevesebb területet fed le a bolygó felszínén ma, mint 30 évvel ezelőtt.

A január és június között mért átlaghőmérséklet átlagosan 1,3 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a tizenkilencedik század végén, de nem csak 2016 első hat hónapjában érzékelhető a globális tendencia. 2015 áprilisa óta 14 egymást követő hónapban mérték a legmelegebb havi átlagos hőmérsékletet a feljegyzések kezdete, 1880 óta - közölte az Egyesült Államok Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatala (NOAA).

Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Hongkongban és Spanyolországban a hőmérséklet egy százaléknál is többel haladta meg az átlagos értéket, Új-Zélandon pedig rekordnak számít az elmúlt fél év.

A NASA felvétele azt mutatja, hogy a Jeges-tengerben lévő jégtakaró mekkorára csökkent a nyárra. Forrás: AFP/Handout

Az új hőhullám 2015-ben indult, amikor az El Nino meleg vizet "fröcskölt szét" a Csendes-óceán vidékén. Amikor a víz visszahúzódott, egyértelművé vált, hogy a globális felmelegedés hatásait érezzük.

- mondta Gavin Schmidt, a NASA szakembere a Guardiannek.

A szintén a NASA-nak dolgozó Walt Meir pedig arról beszélt, hogy

a sarkvidékek extrém hőmérséklete is sokat ront a helyzeten.

Szerinte a Föld két pólusán mért értékek kétségtelenül hozzájárulnak ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet megemelkedjen, a tengerekben lévő jégtakaró pedig tovább olvadjon.