Almát, grapefruitot, káposztát és céklalevest kaptak az űrhajósok

Progressz M-27M
Az induláshoz készülődő Progressz M-27M teherűrhajó
Vágólapra másolva!
Sikeresen összekapcsolódott kedden a Nemzetközi Űrállomással a Progressz-MSZ típusú orosz teherszállító űrhajók új generációjának harmadik tagja, fedélzetén 2,4 tonna utánpótlással.
Vágólapra másolva!

A Moszkva melletti, koroljovi irányítóközpont szerint az automatikus üzemmódban végrehajtott manőver az ütemtervnek megfelelően zajlott le. A Nemzetközi Űrállomáson szolgáló két orosz űrhajós közben felügyelte a folyamatot, és készen állt arra, hogy szükség esetén átvegye az irányítást.

Az induláshoz készülődő Progressz M-27M teherűrhajó Forrás: RSC Energia

A Progressz MSZ-03 jelzésű teherűrhajó vasárnap indult a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból.

edélzetén egyebek mellett üzemanyagot, levegőt, élelmiszereket, az űrállomás működéséhez és a személyzet létfenntartásához szükséges berendezéseket, illetve postai csomagokat vitt a Föld körüli pályán, mintegy 400 kilométer magasságban keringő űrállomásra.

Az űrhajósoknak készített ételsűrítmények mellett a földi ellátóközpont néhány kilogramm almával és grapefruittal, illetve az asztronauták külön kérésére - a fejadagokat kiegészítő -

friss káposztasalátával, áfonyás konzervvel és orosz céklalevessel kedveskedett nekik.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós tartózkodik.

Az űrállomáson július 20-án várják az amerikai Dragon teherszállító űrhajót. A következő, Progressz MSZ-04 jelzésű teherűrhajó pedig a tervek szerint október 20-án indul útnak.

A Progressz MSZ-02-t az idén március 31-én bocsátották fel Bajkonurból egy Szojuz-2.1a típusú hordozórakétával.